The Widow of Rose House av Diana Biller

Jag är inte så mycket för Halloween. Tycker det är svårt att engagera mig i en högtid som jag inte har någon historia till eller tradition av. Men jag karvar några pumpalyktor för det är kul att pyssla och jag har godis hemma för jag vill inte behöva tvätta ägg från husfasaden. Däremot är jag väldigt förtjust i att läsa säsongsbetonat! På sommaren läser jag böcker som utspelar sig på sommaren, till jul läser jag böcker som utspelar sig under julen osv. Så när det ändå är Halloween, tycka vad jag vill om det, så passar jag ändå på att läsa lite mysrysiga böcker. The Widow of Rose House av debutanten Diana Biller var klockren!

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag - The Widow of Rose House

Året är 1875 och Alva Webster, vår hjältinna, har levt de senaste åren i Paris men när hennes man dör återvänder hon till sin barndomsstad New York. Där är hon fast besluten att lämna gamla spöken bakom sig och starta ett nytt liv, för sig själv. Hon har köpt ett gammalt hus som hon ska renovera och inreda och samtidigt skriva en bok om projektet. Utifrån sin tidigare erfarenhet av män har hon ingen tanke på att träffa en ny, hon tror inte hon har det i sig att ännu igen lägga sin tillit till en annan människa. Men så träffar hon Samuel Moore. Samuel har hört talas om det hus Alva har köpt och de spökhistorier som florerar kring det. Förutom att vara en berömd vetenskapsman är han på sin fritid spökjägare. P.g.a. yttre omständigheter tvingas en skeptisk Alva anta hans erbjudande om att få studera hennes hus och det blir en omskakande upplevelse för dem båda.

Det här är riktigt bra! Nästan alla ingredienser finns där. Två huvudpersoner, Alva och Samuel som är underbara. Hon är stark, rakryggad och modig. Han är charmigt vimsig, snäll och omtänksam och de funkar så bra tillsammans! Det är en på många sätt sorglig historia om våld i nära relationer och en kvinnas begränsande rättigheter och utsatthet för skvaller. Men denna utsatthet får upprättelse på flera sätt. De manliga karaktärerna har insikt, förståelse och mod att stå upp för det som är rätt och översittarna sätts på plats. Det är också en spännande historia om spöken som är välbalanserad, den tar inte över utan kompletterar bokens ämne jättebra. Det enda jag hade önskat lite mer av är miljöskildringar. Den här tidsepoken är så spännande och estetiskt vacker så jag hade gärna fått lite mer målande bilder. Men det är en spännande och väldigt romantisk berättelse som jag varmt rekommenderar!

Fakta:
Förlag: St Martin’s Griffin
Utgivningsår: 2019
Format: E-bok via Google Books
Antal sidor: 352