Sommaren på Nornö av Jennifer Anglade Dahlberg

Bokomslag: Sommaren på Nornö

Sol, havsskvalp, måsskrik, tre generationer kvinnor, hemligheter och hopp. Sommaren på Nornö bjuder på både mys och familjedramatik.

Zoë bor med sin mamma och mormor på den lilla skärgårdsön Nornö. Tillsamman driver de öns enda lanthandel. Zoë som precis har gått ut gymnasiet drömmer om att hitta sin pappa som hon aldrig mött och komma långt bort från ön. Och från sin mamma, som dricker för mycket och i många år höll Zoë borta från sin pappa genom att påstå att han var död. När en svensk-amerikansk familj plötsligt flyttar till ön händer det plötsligt och äntligen något spännande på ön och Zoë och hennes mammas liv blir bara rörigare och rörigare.

Boken har två huvudpersoner och det är Zoë och mamman Linn. Linn har aldrig varit helt ärligt med Zoë och Zoë har en gnagande känsla av att Linn önskade att hon aldrig träffat honom. Jag gillar hur deras relation är skildrad. Det pendlar mellan avvaktande, rasande och kärleksfull. Den är ömtålig och djup på samma gång. Utöver deras relation så finns också deras bådas relation till den frånvarande pappan. Vi får följa Zoës sökande efter honom och Linn när hon träffade honom som tonåring. Zoë och Linn kämpar också med omgivningens fördomar. Zoë, vars pappa är svart, har vuxit upp med hår och hud som inte såg ut som alla andras och Linn, som födde barn som tonåring, brottas med den stämpeln det ofta för med sig.

Jag gillade den här boken! Skärgårdsmiljön är fint skildrad och personerna känns levande och de får växa och utvecklas. Jag gillar också temat med de olika former av utanförskap som både Zoë och Linn upplever och jag skulle vilja haft mer av det. Det finns så mycket mer att utforska där. Jag kan knappt tro att jag säger det själv men jag skulle ha velat haft lite mer svärta. Men läs den! Det var ett mycket trevligt sällskap precis som en bra bok ska vara.

Fakta:

Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2021
Format: Inbunden från förlaget, recensionsex.
Antal sidor: 346 sidor