Sju dagar med familjen av Francesca Hornak

Det blev totalt fem böcker lästa på den jullista som jag hade satt ihop och ”Sju dagar med familjen” blev den sista, för nu lägger jag alla outlästa julböcker på hyllan och dammar av dom igen om ett år.

Bokomslag Sju dagar med familjen

Handling och vad jag tycker och tänker om den

”Sju dagar med familjen” handlar om en brittisk familj som spenderar julhelgen i karantän på deras landställe (tänk gammalt fallfärdigt men charmigt engelskt gods med massa öppna spisar men ändå alltid kallt). Varför karantän? För den äldsta dotter Olivia, som är läkare, precis har kommit tillbaka från Liberia där hon har varit med och behandlat människor i ett hemskt virusutbrott. Detta är förutsättningen både för den slutna miljön som driver boken framåt men också för de händelseutvecklingar som för familjen samman, för de är uppenbart för både mig som läsare och för karaktärerna att de är en familj som har glidit långt ifrån varandra.

När familjen, pappa Andrew, gammal krigsjournalist nu matkritiker, mamma Emma, hemmafru, bortskämda lillasystern Phoepe som ”jobbar inom media” och Olivia kliver över tröskeln bär de alla på hemligheter. De känner sig alla på något sätt som främlingar inför varandra och banden mellan dem är sköra och de sju dagar de tvingas spendera tillsammans tär än mer på dessa band när hemligheterna en efter en mer eller mindre kastas i ansiktet på dem.

”Sju dagar med familjen” är en bok som lite felaktigt har lanserats som en mysig julbok, för det är det inte, i alla fall inte enligt de kriterier jag tänker mig men det är en väldigt bra bok! Det är en bok som är fylld med drama utan att för den delen kännas överdriven, mycket tack vare den kontrollerade engelska miljön som blir en bra kontrast. Det är en kombination av karaktärer som man kan relatera till på olika sätt då de alla har sin beskärda del av brister, det finns ingen som man helt gillar eller ogillar. Att jag gillar boken är dock solklart! Jag rekommenderar den varmt.

Fakta:

Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: 2018
Format: Inbunden (lånad på Järfälla Bibliotek)
Antal sidor: 407