Renoveringsobjekten av Eli Åhman Owetz

Förra sommaren läste jag om Malin och Eriks andra chans på kärlek och lycka i boken Brevvännerna av Eli Åhman Owetz och var så förtjust! I Renoveringsobjekten är det Eriks ex-fru Susanne som får sin andra chans.

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag: Renoveringsobjekten

Susanne har lämnat ett äktenskap och en anställning bakom sig och ska nu, 50+, staka ut en ny bana framför sig som singel och egenföretagande arkitekt. När hennes f.d. chef rekommenderar henne för ett jobb i den lilla orten Grävinge i Roslagen tror hon först att hennes lycka är gjort. En gammal fabrik ska byggas om till konferensanläggning. Men jobbet känns mer och mer fel ju mer hon lär känna av planerna, ortsborna och sig själv. För i en gammal Konsumbutik bonar hon in sig under uppdragets gång och lär känna människorna som blir hennes grannar på Fabriksgatan och hon upptäcker en gemenskap och värme långt ifrån sitt vanliga stressade liv i Stockholms innerstad.

Det var några veckor sedan jag läste ut Renoveringsobjekten och när jag tänker tillbaka så ser jag Fabriksgatan framför mig som en miniatyr, jag ser Konsumbutiken och macken och Puben, jag ser butiksfönster och gamla bilar och cyklar. För för mig så är det här en bok som framförallt står ut och väcker känslor med sina fantastiska miljöskildringar. Boken osar sommarloppiskänsla, grillkvällssorl och kaffeisolenmys (ord direkt hämtade från SAOL)! Det finns också en kärlekshistoria i boken som var fin men inte det som gjorde boken för mig, där var föregångaren Brevvännerna snäppet bättre, men det är å andra sidan inte lätt att toppa kärleksbrev via en bokbuss! Jag kommer istället minnas husen, omgivningarna, människorna, jag kommer minnas Grävinge som känns som lika mycket huvudperson i boken som Susanne.

Fakta:
Förlag: HarperCollins Nordic
Utgivningsår: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 282