Rebel av Beverly Jenkins

Beverly Jenkins är gigantisk inom romancegenren och har skrivit jag vet inte hur många böcker men av någon anledning så är det här mitt första möte med henne (men inte det sista). Ibland tycker jag att jag har ganska bra koll på genren men egentligen är det jag läst knappt ens en droppe i havet. Men jag kämpar på 🙂

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag: Rebel

Valinda befinner sig i New Orleans för att lära frigivna slavar att skriva och läsa. För första gången står Valinda på egna ben och gör det hon vill. New Orleans är ett myller av intryck och människor av alla sorter och även om slaveriet och inbördeskriget är över har inte de underliggande konflikterna och rasismen försvunnit. När skollokalen vandaliseras och Valinda blir utslängd från det rum hon hyr tvingas hon be om hjälp från kapten Drake LeVeq som tidigare kommit till hennes undsättning. Tillsammans med Drake får Valinda också för första gången uppleva passion och kanske finns det en framtid där hon kan få allt? Jobba med det hon brinner för, undkomma sin fars kontroll och leva i ett kärleksfullt äktenskap av eget val.

Det här är en historisk romance som utspelar sig 1867, dvs bara 2 år efter att slaveriet avskaffades och amerikanska inbördeskriget var slut. Det är väldigt intressant och känns väldigt väl researchat! Valinda och Drake är båda födda fria och vi får vara med dem när de drar sitt strå till stacken för att stötta alla frigivna slavar i utbildning och arbete. Som romance så slår det kanske inte gnistor om Valinda och Drake och jag stör mig på den hemskt seglivade myten om en mödomshinna och Drake är lite sterotypiskt manlig och muskulös men jag läser boken och är väldigt engagerad i tiden, alla människoöden, alla hemska och fina människor de möter, deras drömmar och mod.

Jag tycker att Beverly Jenkins ändå har en riktigt bra balans mellan underhållning och ”undervisning” i brist på ett bättre ord. Jag älskar att läsa historisk romance som också ger mig en inblick i den tidens samhällsproblem. Här handlar det så klart om rasmotsättningar och det går inte att läsa den utan att tänka på dagens BLM-rörelse och förundras över människor som inte kan se det historiska perspektivet och arvet. Kan varmt rekommendera Rebel som är första delen i en serie som kallas ”Women Who Dares”, framförallt för den historiska skildringens skull.

Fakta:
Förlag: Avon Books
Utgivningsår: 2020
Format: E-bok via Google Books