Mitt hemliga liv av Jenny Fagerlund

Svensk feelgood har verkligen exploderat på senare år. Många nya författarnamn dyker upp och så har vi några som liksom har sin självklara plats med en regelbundenhet i sin utgivning och en trogen läsarskara. Jenny Fagerlund skulle jag säga hör till den senare kategorin. Jag har tidigare läst hennes bok 24 goda gärningar vilket var en mysig julroman. Hennes senaste roman Mitt hemliga liv fick jag som recensionsexemplar av förlaget.

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag: Mitt hemliga liv

När Moas farmor dör ärver hon hennes lägenhet på Söder i Stockholm. Planen är att städa ur den, måla om och sälja den och äntligen köpa en gemensam lägenhet med pojkvännen. Men medan Moa bor i lägenheten, tar hand om sin farmors hund och lär känna grannarna och får lite avstånd till pojkvännen får hon möjlighet att reflektera kring vad hon egentligen vill ha ut av livet. Vill hon bo i en ny och trendig lägenhet, ha snofsiga middagsbjudningar och slita ut sig på en reklambyrå där karriären är allt? När ett brev från farmor dimper ned på hallmattan får hon än mer perspektiv på livet. I ett försök att hjälpa sitt barnbarn att hitta hem skriver Moas farmor allt det hon inte hann säga när hon var i livet, om sorg, förlåtelse och om hur det var att vara ung kvinna i Stockholm under krigstiden.

Det finns så mycket bra potential i den här boken! Det är en gripande historia om Moa som när hon förlorade sin mamma som tonåring fann tröst och trygghet hos sin farmor. Som brottas med relationen till sin far. Som brottas med att hitta sin egen röst och vilja. Och genom breven får vi också ta del av Moas farmors gripande historia. Det är också en bok som är väldigt rik på bilder. Det pratas mycket inredning och möbler och det är alltid roligt! Jag tycker dessvärre att farmoderns historia får alldeles för lite utrymme med tanke på hur dramatisk den är (vill inte spoila storyn så jag skriver inte vad den handlar om). Det hade varit underbart om det hade varit en parallellhistoria så att man fick följa det hon skriver i breven direkt istället. Boken är också väldigt dialogdriven vilket inte är för mig men hey, tur att vi alla har olika smak!

Det här är en finstämd berättelse om att börja om på nytt vilket är ett favorittema inom litteraturen för mig. Att stanna upp och ställa sig frågan ”vad vill jag?”, eller kanske hellre ”vad vill jag inte?” (det tycker i alla fall jag är lättare att svara på) är viktigt men lätt att glömma bort när livet bara pågår runt om en.

Fakta:
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2020
Format: Inbjuden, recensionsexemplar från förlaget
Antal sidor: 327