Innan ni tog oss av Lisa Wingate

Av någon anledning har jag i år igen hakat på en läsutmaning. Jag brukar aldrig klara av att fullfölja dem men men. Den här gången handlar utmaningen om att läsa hyllvärmare vilket känns bra. Finns ju massa bra i hyllorna som glöms bort när det hela tiden kommer nytt som lockar.

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag - Innan ni tog oss

Boken utspelar sig på två tidsplan. 1939 får vi följa syskonen Foss med äldsta dottern Rill som berättare av det hemska öde som drabbar dem. I nutid får vi möta familjen Stafford genom dottern Avery. Avery är uppvuxen i en politikerfamilj i South Carolina. Hon är åklagare men tränas för att ta över sin fars plats i senaten.

Rill och hennes syskon växer upp på en flodbåt omgärdade av vatten och kärlek. När deras föräldrar på grund av en svår förlossning tvingas till sjukhus blir Rill och hennes fyra syskon tagna och förda till Georgia Tanns barnhem. Där går de tillsammans med allt för många andra barn, igenom ett helvete som inte alla kommer hela ur. När Avery gör ett framträdande på ett ålderdomshem sätts samtidigt något i rullning i nutid när hon märker att hennes älskade farmor bär på hemligheter. Avery och Rills historier rör sig sakta men säkert mot varandra.

Det här är en bok som bygger på sanna händelser. Rill och Avery är påhittade personer men Georgia Tann som drev barnhemmet är högst verklig. Under första halvan av 1900-talet bedrev hon en lukrativ handel där mindre bemedlade människor lurades eller tvingades till att lämna ifrån sig sina barn. Barnen såldes sedan vidare till mer eller mindre bra förhållanden.

Det är en hjärtslitande historia och när man föreställer sig verkligheten blir man förbannad. Att förklätt till god gärning, utnyttja de svaga, vuxna som inte har medel eller möjlighet att ifrågasätta och barn som inte fysiskt kan kämpa emot, för egen vinning skull. Det är vidrigt. Och det är det här som är bokens största vinning, att den ger de svaga en röst och blottlägger en del av historien som allt för länge hölls hemlig.

Fakta:
Förlag: Lavender Lit
Utgivningsår: 2018
Format: Inbunden, köpt på bokrean
Antal sidor: 340