Främlingen (Outlander 1) av Diana Gabaldon

Jag har haft den här boken oläst hemma jag vet inte hur länge och det skulle till en resa till Skottland för att jag skulle få ändan ur och läsa den. Och jag har läst och läst… och läst. Det är en väldigt lång bok.

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Främlingen - Bokomslag

Claire är på resa med sin man i Skottland efter att de har varit frånskilda under andra världskriget. När hon en dag strosar runt i högländerna och hamnar vid Craigh na Dun, en mystisk stenformation, ramlar hon genom tiden, till 1743. Där råder konflikter mellan allt och alla, mellan klaner, mellan skottar och engelsmän och mellan män och män. Här möter hon Jamie. En ung skotte som felaktigt dömd för mord har en pris på sitt huvud. Mellan dem växer en kärlek fram som, om man läser vidare i serien, sträcker sig över tid och rum.

Jag tycker det här är en svårrecenserad bok. Jag såg säsong ett och delar av tvåan på Viaplay innan jag läste boken och säsong ett var SÅ bra. Spännande och romantisk och så där härligt beroendeframkallande. Så det är svårt att hålla mig objektiv till det när jag läser boken. Jag tycker att premissen med tidsresan är riktigt bra, det är alltid intressant att följa en person som hamnar utanför sin tid, sin kultur och sina referensramar. Och relationen mellan Claire och Jamie funkar faktiskt lika bra i boken som den gör i serien. Men jag läste en recension på Goodreads som färgade mig en del i efterhand, det är mycket våldtäkt och våldtäktsförsök i boken och jag tänker mig att Gabaldon använder det som ett sätt att skapa motstånd som Claire och Jamie måste kämpa sig igenom och som följd intensifierar deras relation men det är inte så rolig läsning.

Och så är det en väldigt lååång bok, 735 tunna sidor som hade mått bra av att kortas ned en del. Men jag läste ut boken, även om jag tog en paus med en annan bok, och det säger en del tycker jag. Det är väldigt bra driv i boken. Så ja, jag gillar den men jag är inte så sugen på att läsa vidare i serien.

Vad säger ni som har läst den? Älskar ni den? Har ni läst flera delar? Missar jag något fantastiskt om jag inte läser vidare?

Fakta:

Förlag: Bookmark Förlag
Utgivningsår: 2014 (original 1991)
Format: Storpocket från Adlibris
Antal sidor: 735