Flickan och skammen av Katarina Wennstam

Flickan och skammen”En kvinna som vill, ligger inte still”. Så enkelt och så genialiskt! Jag och många med mig lyssnade på Katarina Wennstams sommarprat men jag hade faktiskt aldrig läst henne. Men nu är det ändring på det! Jag har läst Flickan och skammen som jag köpte på årets bokrea och oj… Så bra och samtidigt så hemsk läsning. Jag gillar Katarina Wennstams direkta, okomplicerade språk. Det märks att hon är journalist, det är rakt på sak utan krusiduller. Samtidigt så har hon ett berättargrepp som jag gillar och som jag känner igen från serievärlden (TV, inte album). Det är olika kapitel i boken, som egna avsnitt, men samtidigt finns det en röd tråd som går genom hela boken, hela säsongen och det är hennes egen historia från sin tonårstid då hon själv utsattes för slut-shaming, utfrysning och våld.

Katarina Wennstam ger en bild av hur vi genom alla tider har gjort skillnad på kvinnors och mäns sexualitet. Gjort skillnad på vad som är ett okej sexuellt beteende som kvinna och som man. Hon visar på hur vi delar in kvinnor och tjejer i fina eller fula, madonnor eller horor och hon visar på hur vi bemöter och skambelägger offren istället för gärningsmännen och jag säger ”vi” för det gäller hela samhället. Klasskamrater, grannar, skolor, rättsväsendet och i och med sociala medier, hela världen.

Det är en väldigt viktig bok och den går inte att läsa utan att bli upprörd. Samtidigt blir jag också, kanske naivt, förbluffad över att inte alla ser dessa mönster, de är ju så uppenbara! I inledningen skriver Katarina Wennstam att ”är det något vi kan kräva av ett modernt samhälle så är det att vi alla får samma spelregler och samma plan att röra oss på” och ja, det är ju så självklart! Men sen så finns det ju fortfarande de som pratar om ”genusflum” och då blir man bara så trött…

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: 2016
Format: Tryckt bok (köpt via Adlibris)
Antal sidor: 250