Drömmarna av Karen Thompson Walker

Jag älskar ju att läsa säsongsbetonat, dvs julböcker vid jul, somriga böcker på sommaren, om häxor på halloween osv. Men det är också intressant att läsa skönlitterära böcker som knyter an till aktuella samhällsproblem. Som Drömmarna som handlar om en epidemi….

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag: Drömmarna

I centrum för historien står en stad. En stad med ett universitet, studenter och lärare. En stad där det bor småbarnsföräldrar, ensamstående män och sörjande konspirationsteoretiker. Och ett virus. Ett virus som när det fått fäste får människor att somna där de står. Och de sover tills de inte längre andas eller tills de eventuellt vaknar, månader senare.

Det här är inte en traditionell historia men det är en väldigt fascinerande historia. Den berättas ovanifrån som om vi som läser är åskådare som tittar ned på den här mindre staden och det som sker däri. Vi får se hur sömnsjukan sakta sprider sig, hur man kämpar med att förstå hur viruset fungerar, hur restriktionerna blir hårdare och hårdare tills militären helt stänger av staden från omvärlden. Det finns några strålkastare som lyser lite starkare på vissa människor men de kommer och går ut ur ljuset. Det som alltid finns där är dock rädslan, osäkerheten och otryggheten som konsekvens när närhet till andra människor blir omöjlig.

Drömmarna är en riktigt bra läsupplevelse! Även om jag är lite frustrerad när jag lägger den ifrån mig för – Argh! JAG VILL HA EN FÖRKLARING! Viruset kommer, skapar kaos, och lämnar och vi får aldrig riktigt svar på varför och hur. Men jag bär med mig stämningen. Det är en fin bok, en sorglig bok och i ljuset av Corona, en högaktuell bok.

Fakta:

Förlag: Norstedts förlag
Utgivningsår: 2019
Format: Inbunden
Antal sidor: 339