Dread Nation och Deathless Divide av Justina Ireland

Vad får dig att plocka upp en bok? Jag plockade upp Deathless Divide för att jag såg den i ett tips om böcker med asexuella karaktärer. Men vän av ordning så började jag så klart med att läsa del 1 i serien, Dread Nation. Nu var detta tema en liten del av denna serie och inte direkt uttalad heller men oavsett så var det en bra läsupplevelse!.

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag: Dread Nation

Böckerna utspelar sig i ett USA efter inbördeskriget. Efter slaget i Gettysburg förändrades världen för alltid när de döda reste sig upp igen. Den svarta befolkningen som tidigare levt som slavar tjänar nu de vita på ett annat sätt. Genom att tvingas in i skolor och tränas till krigare för att slåss mot de döda, shamblers som de kallas. Bara de skickligaste överlever och Jane är en av de skickligaste.

Jane som bara vill tillbaka till den gård där hon växte upp och återse sin mamma finner sig dock indragen i en härva av lögner, hemliga agendor och maktgalna män och hon och skolkamraten Katherine tvingas ut på en resa genom landet för att ställa allt till rätta igen.

Det här är en serie böcker som målar upp en väldigt intressant värld! Karaktärerna är fantastiska och mångfacetterade och utvecklas hela tiden. Inget är direkt uttalat med Jane är bisexuell och Katherine kan man tolka som asexuell. Utöver det så är rasfrågan den bärande konflikten. Vi har vit överklass som använder svart underklass som mänskliga sköldar. Visst finns det glimtar av värme och kärlek i böckerna men det är överlag väldigt mörkt och dystert men jag gillar det! Dessvärre blir det emellanåt lite segt och lite tjatigt (och lite för långt) och jag hade lite svårt att hålla isär alla bikaraktärer. Men det kanske hade att göra med att jag lyssnade på böcker och då hade lite svårt med mitt eget fokus? Oavsett så kan jag varmt rekommendera böckerna för de som gillar YA, zoombisar, och berättelser med mycket mångfald.

Fakta:

Förlag: Balzer and Bray
Utgivningsår: 2018 + 2020
Format: Ljudböcker via Storytel
Längd: 11h, 56m respektive 14h, 34m