Dalenglitter av Wanda Bendjelloul

En alternativ bokmässa arrangerades av några Bookstagram-vänner på Bio Rio i somras och då fick jag höra Wanda Bendjelloul prata om sin debutbok Dalenglitter. Jag blev väldigt sugen på att läsa den så med lite vänlig övertalning blev det 2020 års sista bokcirkelbok.

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag: Dalenglitter

Utan tydlig början eller slut får vi följa en ung tjej i gränslandet mellan ungdom och vuxenlivet. Hon arbetar hela dagarna på en snabbmatsrestaurang där frityrdoften ligger tjock, gästerna mer ofta än sällan är utslagna människor och chefen svinig. Hon bor med sin mamma i Dalen, en förort till Stockholm där tunnelbanespåret delar upp området i en fin och en ful sida. Hon längtar efter att ta körkort och friheten i att köra bil.

Det finns delar i den här boken som är så väldigt bra! Beskrivningen av arbetet i snabbmatsrestaurangen och de som arbetar där är så bra skrivet. Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Det är skrivet väldigt utlämnande men utan att vara sentimentalt. Jag gillar det jättemycket! Det är ungefär första halvan av boken. Andra halvan av boken åker hon till Polen för en begravning och för att hälsa på sin mormor. Och här tappar boken dessvärre både fart och skärpa tycker jag. Det känns nästan som två olika böcker. Synd. Men jag rekommenderar den i alla fall. Det är en uppfriskande läsning med ett rakt språk som jag gillar. Hoppas på lite mer fokus i nästa bok för jag hoppas Wanda Bendjelloul skriver fler böcker!

Fakta:
Förlag: Weyler Förlag
Utgivningsår: 2020
Format: Ljudbok, via Storytel
Längd: 8 h och 39 min