Birdy Finchs nya liv av Lizzy Dent

Bokomslag: Birdy Finchs nya liv

Birdy är i en ålder då man förväntas ha livet under kontrott och veta vad man vill. Men Birdy har noll koll. Hon har inget jobb och ingen karriär att prata om, inget eget hem. Hon träffar en kille men det kan knappast kallas en relation. Det hon har är sin vän Heather och en sprudlande personlighet, vilket är tillräckligt för att hanka sig fram i livet utan att behöva ta tag i det på riktigt.

När Heather, som är en stigande stjärna på sommelierhimlen, väljer att hoppa av ett jobb på en landsortsrestaurang uppe i Skottland, så ser Birdy en chans att tjäna lite enkla pengar och samtidigt ha någonstans att bo över sommaren. Det är inte första gången hon låtsas vara Heather. Utrustad med ”Vin för dummies”, lite erfarenhet av servitrisjobb och en fallenhet för att snacka skit hoppas Birdy på ett roligt äventyr. Men det går snabb upp för henne att hon tagit sig vatten över huvudet. Hon borde dra sig ur men ju längre hon stannar desto mindre vill hon lämna den nya gemenskapen som hon så länge saknat och nu äntligen funnit i de fina människorna på restaurangen.

Det är en härlig känsla när man ramlar över böcker som både är roliga, romantiska, eftertänksamma och väl berättade. Med Birdy Finchs nya liv hände det för mig. Jag gillar verkligen Birdy. Hon är en person som verkar ha allt självförtroende i världen men som ändå är väldigt osäker på sitt eget värde. Boken berör missbruk och medberoende till viss del och lyckas med den där kritiska balansgången mellan allvar och humor. Det är en lite vriden historia som när man läser om den kan kännas osannolik och tillgjord, att Birdy låtsas vara Heather, men det funkar för att författaren har jobbat igenom den grundläggande plotten ordentligt. Det är en rolig och fin feelgoodroman med de obligatoriska ingredienserna av ett härligt persongalleri (ingen mångfald direkt dock), en mysig miljö, fina vänskapsrelationer, lite svärta och en bra dos med kärlek! Den hör boken gjorde mig glad!

Fakta:

Förlag: Printz Publishing
Utgivningsår: 2021
Format: E-bok via Storytel
Antal sidor: 403 sidor i inbundet format