Bergtagen & Midnattsblot av Camilla Sten

Bokomslag: Bergtagen och Midnattsblot av Camilla Sten

Stort tack till Rabén & Sjögren för att jag fick läsa Midnattsblot (del 2) och på så sätt upptäckte hela Järvhögatrilogin!

I Järvhöga, i Jämtlands skogar ligger ett internat där inget står rätt till. När en elev, Marcus, försvinner dras Julia, som går på den lokala gymnasieskolan, med i sökandet och ju mer hon engagerar sig desto mer framträder ett oroande mönster. Det har alltid försvunnit pojkar från läroverket och ingen i Järvshöga verkar tycka det är konstigt. I sökandet efter Marcus lär Julia känna hans rumskamrat Emil. Tillsammans finner de sig indragna i en mörk hemlighet som omsluter hela Järvshöga och de finns ingen annan väg ut än att gå till botten med allt.

Bergtagen och Midnattsblot beskrivs som fristående delar i en serie men jag skulle absolut rekommendera att läsa dem i ordning. Jag gillade båda böckerna mycket men tyckte att Midnattsblot var snäppet vassare. Det är båda långsamt berättade med spänning som succesivt ökar för varje pusselbit. Det är suggestiva böcker som både är klassisk ungdomsbok med tonåringar på gränsen till vuxenlivet som behöver hitta sin plats, sin väg och bryta sig loss från sina föräldrar. Men det är också magisk realism, skuggor i mörkret, lögner och hemligheter i ett litet samhälle där det är svårt att stå ut och gå sin egen väg.

Jag hade fått för mig att böckerna vände sig till en yngre målgrupp men det är helt klart för äldre tonåringar (och vuxna som aldrig blir för gamla för att läsa ungdomsböcker). Det är mörka berättelser med problematiska föräldrarelationer men som ljus i mörkret finns också några riktigt fina vänskapsrelationer. Ser verkligen fram emot att läsa den avslutande delen i trilogin!

Fakta:

Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2021
Format: Ljudbok (del 1) via Storytel och inbundet recensionsex (del 2) från förlaget
Antal sidor: 380 respektive 353