Vuxna människor av Marie Aubert

Det här är bok som jag kunde ha valt enbart på bokomslaget för visst är det snyggt i all sin enkelhet?! Marie Aubert är en norsk författare och Vuxna människor är hennes första roman, hon debuterade med en novellsamling som kommer på svenska nu i sommar.

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag: Vuxna människor

Boken utspelar sig några dagar på Idas och hennes syster Marthes landsställe som de tagit över från sin mamma. De har samlats för att fira mammans 65-årsdag. Marthes sambo och hans lilla dotter är också med och Marthe släpper nyheten att hon är gravid. På ytan händer inte så mycket, det fikas och det badas men under ytan brottas Ida med sin relation till sin syster som hon alltid tycker har fått mammans uppmärksamhet och kommit i första rummet. Hon tycker själv att hon är lyckad på alla sätt och vis men våndas över att hon fortfarande lever ensam och inte har barn. Det är några dagar av tysta konflikter, både inre och externa, som ibland bubblar upp till ytan och blir obekväma.

Det här är en väldigt kort bok, endast 110 sidor men det finns många ämnen att diskutera i den här boken, syskonrelationer, barnlöshet, ensamhet och otrohet vilket gjorde den till en väldigt bra bokcirkelbok. När jag läste den berördes jag av Idas tankar om ensamhet och svårighet att få riktig kontakt med andra människor. Men när jag la ifrån mig boken så kändes historien ganska ordinär, som att jag redan hade läst den i andra böcker. Oftast brukar böcker må bra av att kortas ned men den här kanske hade mått bra av att vara längre? Hur hade historien t.ex sett ut om vi inte bara fått Idas, ganska bittra, perspektiv på systern?

Fakta:

Förlag: Wahlström Widstrand
Utgivningsår: 2020
Format: E-bok, via Storytel
Antal sidor: 110

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*