Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts av Mhairi McFarlane

Det är ytterst få författare som jag verkligen följer och läser allt av och Mhairi McFarlane är en av dem så ett litet glädjetjut slank ur mig när fick frågan om jag ville ha ett recensionsexemplar av Mhairi McFarlanes nya bok från HarperCollins Nordic. Kanske borde svarat lite proffsigt neutralt men det blev nog en hel del utropstecken i mitt svar 🙂

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag: Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts

Laurie har varit ihop med sin pojkvän sedan typ första dagen på universitetet och nu närmar de sig 40 och jobbar båda som advokater på samma byrå. När han oväntat gör slut med henne står hon handfallen och undrar hur man går vidare när man inte ens vill gå vidare. När han bara någon månad senare har en flickvän som också är gravid blir smällen ännu värre för Laurie.

Jamie är en lite avlägsen kollega till Laurie med rykte om sig att aldrig spendera mer än ett natt med någon kvinna. När de en kväll fastnar i hissen tillsammans på väg hem från jobbet sätter sig något nytt i rullningen för Laurie. Från kollega, till bekant, vill fejkad pojkvän, till vän till något mer? Både Laurie och Jamie har något att vinna på att ses som ett nytt par, Laurie för att göra ex-pojkvännen avundsjuk och Jamie för att bli sedd som en mer seriös kandidat som delägare i byrån. Stundande katastrof eller genidrag?

Premissen för den här historien är klassisk, ett fejkat förhållande som på papper ser enkelt ut men som i verkligheten blir mer komplicerat och rörigt. Men McFarlane bidrar till genren med ett rakt och roligt språk, härliga dialoger och karaktärer att älska. Både Laurie och Jamie är framgångsrika och till ytan lyckade människor men mjukisar inuti och jag gillar verkligen att lära känna dem, deras osäkerheter, sorger och drömmar och deras riktigt charmiga vänner och föräldrar (minus Lauries pappa vill säga, inget charmigt med honom). Ja, jag vet hur berättelsen kommer sluta men det är ju vägen dig som är njutningen! Jag är lite ambivalent till början av boken. Ganska lång tid ägnas åt Lauries och ex-pojkvännens uppbrott på gränsen till att det blir lite långrandigt innan något ”händer”. Men å andra sidan så gillar jag att uppbrottet får ta lite tid, har läst så många rom-coms där premissen är ett jobbigt uppbrott från en gammal pojkvän men där det är över inom loppet av några sidor. Laurie ges verkligen tid att sörja. Är det McFarlanes bästa bok? Nej, jag tycker nog att boken innan, Det kommer aldrig vara över för mig, var snäppet vassare men är den bra? Ja! Den är jättebra!

Fakta:

Förlag: HarperCollins Nordic
Utgivningsår: 2020
Format: Inbunden, recensionsexemplar från förlaget
Antal sidor: 356

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*