Tredje principen av Anna Jakobsson Lund

Sen jag slutade jobba som ungdomsbibliotekarie slutade jag också ha koll på bra ungdomsböcker, tur att man har Instavänner som kan tipsa en! Tredje principen är första delen i dystopitrilogin Systemet.

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag - Tredje Principen

I en värld nedbruten av flera krig har ett nytt samhälle byggts upp där människan lever utan destruktiv religion eller ideologi, men också utan frihet att följa sina egna drömmar och övertygelser. Du rättar dig i leder eller så försvinner du. Men några vågar gå mot strömmen. Ava, Levi och Leymah har i uppdrag av Motståndet att rädda Levis syster som verkar ha upptäckt något som kan hjälpa Motståndet. För att lyckas med det måste de göra både en fysisk och mental resa. Ava och Leymah bär på Sinnet, de kan både ta in och påverka andra människors tankar. Levi å andra sida försöker desperat hålla sina inre kaos för sig själv. Samtidigt blir det allt tydligare att de som de trodde var deras allierade kanske i själva verket är deras fiender.

Det här är en bok som börjar mitt i en framtida verklighet. Jag ser en grå, kall och trasig värld framför mig när jag läser men jag får aldrig riktigt förklarat för mig vad som har hänt. Lite ledtrådar får jag i dialogen och jag får lägga pusselbitarna själv och ju längre jag läser desto fler pusselbitar får jag. Dessvärre tror jag inte att alla pusselbitar kommer vara vända förrän i sista och tredje delen. Jag tycker att den här typen av upplägg är lite frustrerande. Jag gillar inte riktigt att läsa i blindo. Men det är spännande! Höjdpunkterna tycker jag är beskrivningarna av de rester som finns från det samhälle som en gång varit. Är det Öresundsbron de vandrar över? Visst är Levi i Gamla stan och handlar rött? Och visst är det ett IKEA de pausar vid? Jag ser på det sättet mer än karaktärerna i boken och det är ett roligt grepp. Jag gillar det här! Det är spännande, mörkt, intressant om än frustrerande! Jag får helt enkelt läsa klart serien så jag får se hela pusslet någon gång.

Fakta:
Förlag: Annorlunda Förlag
Utgivningsår: 2016
Format: Bibliotekslån
Antal sidor: 384

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*