Tillbaka till henne av Sara Lövestam

Så har jag äntligen läst min första Sara Lövestam. Jag har hört så mycket gott om hennes författarskap och förra året hörde jag henne prata passionerat om grammatik på Bokmässan så det var hög tid att bekanta mig med hennes böcker.

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag: Tillbaka till henne

Hanna har slutat bry sig om något. Hon går på tomgång till sitt arbete på Arbetsförmedlingen och spenderar övrig tid i soffan. Inget berör henne. Tills hon en dag kommer i kontakt med fyra olika äldre föremål; en linjal, en brosch, ett par skor och ett par glasögon. När hon sätter på sig skorna är det som att en annan Hanna vill ut. En tydligare och säkrare Hanna. Var kommer föremålen ifrån, vem är deras ägare?

Växelvis med Hanna får vi lära känna Signe som i början av 1900-talet arbetar som folkskollärarinna. Signe kämpar varje dag. Mot skolinspektörer som vill se henne misslyckas, för att få mat på bordet och för rätten att få rösta. När hon möter Anna öppnas en ny värld av känslor.

”De var inte kristliga, känslorna som varje gång kom över henne, tänkte hon och log förskräckt. I magen svävande ett helt kompani av änglar som försvar för motsatsen.”

Jag älskar en bra parallellhistoria och det här är en riktigt bra sådan! Den är full av underbara karaktärer och det händer så mycket men jag nöjer mig här med de stora dragen. Historien om Signe är så stark. Hon kämpar inte direkt med sin sexualitet som lesbisk men med sina kärleksrelationer, precis som alla andra. Jag önskade så många gånger att jag kunde krama Signe genom boken och ge henne lite styrka. Och så är det en så bra historia om kvinnors rösträtt. Jag älskar att läsa om den tiden i historien! Och så har vi nutidshistorien om Hanna. Det är som en detektivhistoria där hon spårar bakgrunden till föremålen som för henne närmare och närmare Signe. Och det är också en väldigt bra utvecklingshistoria där det är så intressant att se hur Hanna vaknar upp ur sin uppgivenhet. Jag kommer bära den här historien med mig länge! Den är vacker, varm, intressant och så stark!

Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2012
Format: Inbjuden, lånad på biblioteket
Antal sidor: 600