The Hate U Give av Angie Thomas

Den här sommaren är vi många som anstränger oss för att bredda vår läsning för att ta in fler perspektiv, framförallt svarta röster och berättelser när BLM-rörelsen drar över världen. Jag läser absolut allra mest litteratur från Europa eller USA, nästan uteslutande kvinnliga författare och oftast vita författare. Men även jag anstränger mig för att inte bara läsa det som serveras lätt utan leta efter andra berättelser. För jag vet hur värdefull skönlitteraturen är. Vad som har gjort mig till mig har ju så klart inte ett svar men en pusselbit är litteraturen. Jag tycker mig vara ett person som ser gråskalorna i världen, jag tycker inte jag är snabb med att dömma, jag vet att det alltid finns mer bakom en historia än vad vi kan se. Och jag vet att jag inte vet allt och att jag inte förstår allt men jag är redo att lyssna och jag är övertygad om att alla de historier som jag tagit till mig via litteraturen är en förklaring till det. Så jag fortsätter läsa, för att det är viktigt och för att det är underbart!

Handling och vad jag tycker och tänker om den

”När jag var tolv hade mina föräldrar två snack med mig. Det första var det vanliga om blommor och bin. /…/ Det andra snacket var om hur jag skulle bete mig om jag blev stoppad av polisen.”

Starr är 16 år och bor i en förort där skottlossning inte är ovanligt och där droger säljs öppet. Alla hennes vänner och grannar är svarta. Skolan hon går i ligger dock i en helt annan del av staden och där är hon nästan den enda svarta eleven. På väg hem från en fest blir hon och hennes barndomsvän Khalil stoppade av polisen och inom loppet av bara några minuter vänds Starrs liv upp och ned. Khalil blir skjuten av polisen och dör. Utöver sin egen sorg måste Star även hantera och ta ställning i hela samhällets sorg, ilska och frustration över det våld och den strukturella rasism som är deras vardag. Vem är hennes riktiga vänner, vem kan hon lita på och vem vill hon vara i allt detta?

Jag tycker att Angie Thomas balanserar så skickligt mellan att både ge mig som läsare en riktigt bra läsupplevelse samtidigt som jag får en dos av verkligheten som jag inte ser varje dag men som inte går att blunda för. Och det är för att hon på ett väldigt fint sätt låter läsaren ta del av både det vardagliga och det storskaliga. Starr blir centrum för en stor debatt om strukturell rasism men hon är också en tonårstjej som älskar sneakers och tjafsar med sin mamma. Det är på något sätt så enkelt och komplext på samma gång och det är det som gör den så starkt tycker jag. Det här är en väldigt hjärtslitande läsning och en otroligt aktuell och viktig historia så läs, läs, läs!

Fakta:
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2017
Format: Storpocket
Antal sidor: 446

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*