The Governess Game av Tessa Dare

The Gouverness Deal - coverMin allra första bokrecension på min allra första bokblogg måste bli om en romancebok. Sen en mörk höst 2017 som jag tog mig igenom mycket tack vare positiv litteratur som feelgood och romance så har jag fortsatt att läsa böcker med lyckliga slut, böcker som gör mig glad, även om en eller annan mörkare genrer slinker igenom. I somras läste jag en kurs om romance på Linnéuniverstitet och som valfri historisk romance föll valet, efter mycket tid på Goodreads, på Tessa Dares The Duchess Deal som jag gillade väldigt mycket för sin kombination av smarta och roliga dialoger och en viktig diskussion om synen på kvinnlig sexualitet.

I uppföljaren The Governess Game får vi följa relationen mellan Alexandra Mountbatten och Chase Reynaud under en sommar i London 1817. Alexandra arbetar för att försörja sig själv genom att ställa klockor medan Chase är en ”rake” och arvtagare till ett dukedom (alla dessa aristokratiska titlar!). När Alexandra knackar på hans dörr för att erbjuda sina tjänster misstar han henne för den nya guvernanten till hans två skyddslingar, Daisy 7 år och Rosamund 10 år. Två vilda och misstroende ungar som har hamnat i hans vård och som har betat av minst 10 guvernörer hittills. Det tar inte lång tid innan missförståndet rätas ut men den summa pengar Chase erbjuder Alexandra är för stor för att motstå.

(En ”rake” beskrivs för övrigt, enligt Wikipedia, som “a man who was habituated to immoral conduct, particularly womanising”.)

Moving on.

När de nu bor under samma tak tar det inte lång tid för dem att inse att de dras till varandra, fysiskt, men båda har mardrömmar som plågar dom och att våga älska och att våga tro att man förtjänar att älskas tillbaka är en läxa de båda har kvar att göra.

Jag gillar verkligen den här boken! Precis som i första delen i serien, som går under namnet Girl Meets Duke, har den rolig dialog, karaktärerna tar inte sig själva eller varandra på så blodigt allvar vilket jag tycker är uppfriskande. Och så vill Tessa Dare, igen, berätta något om samhällets syn på kvinnlig sexualitet. När Alexandra vill ha sex med Chase menar han att hon borde vänta tills hon har gift sig eller i alla fall tills hon träffar någon hon älskar medan han, som inte är gift eller någonsin varit förälskad, naturligtvis får ha hur många älskarinnor han vill. Och när Chase hamnar i bråk med en man som han anser är oförskämd och nedsättande mot Alexandra blir hon förbannad för att hans agerande mer handlar om hans stolthet än om henne. Att det han gör kan få societeten att misstänka att de har en affär reflekterar han aldrig över, för det skulle ju inte skada hans rykte, när det däremot kan vara förödande för henne som kvinna; ”the tiniest hint of a scandal and we are ruined”. Jag som precis har läst ”Flickan och skammen” av Katarina Wennstam ser ett inlägg i debatten om slut-shaming, om än visserligen ett snällare och roligare inlägg, men alla inlägg räknas tycker jag.

The Gouverness Deal - cover

Jag har helt klart gått och blivit ett Tessa Dare-fan och kan varmt rekommendera serien Girl Meets Duke, hon är helt enkelt väldigt skicklig på att få en historisk berättelse att kännas väldigt modern!

För dig som vill grotta ned dig i alla titlar i engelsk aristokrati kan jag rekommendera avsnitt två av Romancepodden

 

Fakta:
Förlag: Avon Books (del av HarperCollins)
Utgivningsår: 2018
Format: E-bok (köpt via iBooks)
Antal sidor: 303

Ett svar till “The Governess Game av Tessa Dare”

  1. Pingback: The Wallflower Wager av Tessa Dare - En bokromans

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*