Syskonen Tillerman – ett kärt återseende?

Barnen och jag åkte till mina föräldrar i Mora över helgen och en hösthelg i Mora betyder alltid mycket soffläge och läsning. Bokhyllorna hos mina föräldrar är en fröjd, de är fulla med framtida läsupplevelser men också minnen av gamla. Den här helgen var det böckerna om syskonen Tillerman, av Cynthia Voight, som tog mig tillbaka till tidigt 90-tal. Min mamma har över tid samlat på sig, genom att köpa utrangerade exemplar på biblioteken, varje del i serien om syskonen Tillerman, några av mina absoluta favoritböcker när jag var yngre. Jag har inte så mycket minnen av handlingen i respektive del i serien, sju stycken, för de handlar om olika människor och olika tider, men jag minns grundhistorien. Fyra syskon som blir övergivna av sin mamma på en parkeringsplats utanför ett köpcenter och tvingas ut på en vandring för att finna släktingar som kan ta sig an dem och tillslut hamnar hos en mormor som de inte känner.Den långa vägen hem - bokomslag

Jag minns en stark storasyster som tog hand om sina yngre syskon, om en kamp att få ihop pengar till mat, en butter mormor som snart tinar, jag minns röda saftiga tomater på mormoderns gård och jag minns ett lantligt Amerika och jag minns den sorg och den glädje jag kände med dessa syskon. Jag funderar på om jag ska läsa om dem men vill inte förstöra min gamla läsupplevelse, kommer de hålla för en omläsning? En annan absolut favorit när jag var yngre var ”Tordyveln flyger i skymningen” av Maria Gripe och den läste jag faktiskt om för några år sedan i och med en gammal bokcirkel och den höll som tur var. Har ni några sådan gamla värdefulla läsupplevelser/minnen som ni värnar extra mycket om?

Syskonen Tillerman alla delar - bokomslag

Alla delar i serien:
1. Den långa vägen hem
2. Det nya hemmet
3. Solo för gitarr
4. Bullet
5. Minas kärlek
6. Spåren efter Frank
7. Noll gånger insatsen

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*