Sleeping Together av Kitty Cook

Vissa böcker ser man överallt, dom går inte att missa men så ibland ramlar man över en helt oväntad bok. För mig var ”Sleeping Together” en sådan bok, jag kan nu i efterhand inte ens minnas vart jag först såg den. Men jag fastnade direkt för intrigen.

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag - Sleeping Together

Ness har nått den fasen i livet när det förväntas att hon och hennes man Pete ska skaffa barn. Han vill det så gärna men för Ness skapar det bara ångest. Ångest som förvandlas till mardrömmar som plågar henne. När hon, trött ända in i märgen, upptäcker att hennes kollega Altan stjäl sömnpiller som de testar på läkemedelsfirman de jobbar på, kan inte heller hon motstå frestelsen. Om hon bara får sova ordentligt kanske hon kan ta itu med det som plågar henne, för det finns skäl till att hon inte vill ha barn. Men medicinen har oanade biverkningar, i sömnen möts Ness och Altan och tillsammans utforskar de sina drömmar, och varandra. Snart är sömnen mer verklig och mer lockande än Ness liv med Pete.

Det här var en oväntad läsning! Författaren beskriver själv boken som en romance men det är inte som någon annan romance jag har läst. Det är emellanåt väldigt mörkt. Ness bär på ett förflutet som hade knäckt de allra flesta, hon har ett svin till chef och det är på sätt och vis en otrohetshistoria, vilket jag inte är så förtjust i att läsa MEN. Det är en bok med en riktigt originell plot, den är bra och roligt skriven och den är aldrig förutsägbar, jag vet som läsare aldrig hur den ska sluta. Och jag gillar Ness, hon är en trasig och långt ifrån perfekt person men hon känns äkta.

Är det en romance?

När jag hade läst ut boken skickade jag en fråga till författaren på Instagram om hon själv definierade boken som romance, eftersom jag hade sett den beskrivas så i olika recensioner. Och som sagt, det gör hon. Själv skrev jag att jag var osäker.

Förra sommaren lästa jag en kurs om romance på Linnéuniversitet och i den första hemuppgiften skrev jag så här:

Vad är romance? En vanlig fråga när man berättar för kollegor och vänner vad man läser. En fråga som kanske inte har lika många svar som läsare men näst intill och min tanke har varit att det är positivt, för om det fanns ett svar så skulle det bekräfta en del av kritiken som riktas mot romance, att den är förutsägbar och ”att all romance ser likadan ut” och ”är skriven efter en bestämd mall” (Nilson 2015, s. 17). Så när jag gav mig i kast med kurslitteraturen var min första tanke att Regis åtta element i sig ger en formula och att det är kontraproduktivt då just det är en del av kritiken mot romance men jag förstår Regis önskan att förmedla ett regelverk som ger kritiker större möjlighet att rättvist studera romance (Regis 2003, s. 27). Regis åtta element är (Regis 2003, s. 31ff):

1. Society Defined: en beskrivning av samhället eller kontexten som hjältinnan/hjälten startar sin resa i, ofta otillfredsställande eller begränsande. 2. The Meeting: mötet mellan hjältinnan och hjälten som ofta ger en hint om vad som kommer bli hindret som står i vägen för deras lyckliga slut. 3. The Barrier: ett eller flera hinder som står i vägen för hjältinnans och hjältens förenande i ett lycklig slut. Det kan vara interna eller externa hinder. 4. The Attraction: mellan hjältinnan och hjälten finns en attraktion som gör att vi som läsare förstår att de hör ihop och den kan bygga på en kombination av t.ex. sexuell och vänskaplig attraktion. 5. The Declaration: när hjältinnan och hjälten förklara sin kärlek för varandra. 6. Point of Ritual Death: ett hindrets sista crescendo där det ser hopplöst ut för hjältinnans och hjältens förening. 7. The Recognition: när de sista hindren faller, t.ex i form av ett erkännande av känslor, eller i form av nya förhållande och hjältinnan och hjälten äntligen kan få varandra. 8. The Betrothal: När de lyckliga slutet förseglas med ett giftermål eller löfte om desamma.

Utifrån den här definitionen av romance så är ”Sleeping Together” absolut en romance! Ness befinner sig i ett sammanhang som pressar henne, att skaffa barn. Hon möter Altan och det är klart att hindret är att de bara kan mötas i drömmarna och att Ness är gift. De har både en vänskaplig och sexuell attraktion. Utan att avslöja för mycket så finns det absolut en ”point of ritual death” innan hindrena faller och de kan vara med varandra. Det lyckliga slutet är kanske inte ett HEA men definitivt ett HFN.

Med andra ord är det här en väldigt intressant modern romance som jag gillade väldig mycket!

Läsutmaning: ”En bok skriven av en debutant” i SelmaStories läsutmaning 2019.

Fakta:

Förlag: Brass Anvil Books
Utgivningsår: 2019
Format: E-bok, en ARC via bookfunnel.com
Antal sidor: 279

Ett svar till “Sleeping Together av Kitty Cook”

  1. Pingback: Årets läsutmaningar, hur går det då? - En bokromans

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*