Queenie av Candice Carty-Williams

En modern Bridget Jones med en färgad person i huvudrollen. Det var vad jag hade hört om Queenie och när jag var och kollade in bokrean på Akademibokhandeln spontanshoppade jag den. Beskrivningen känns så här i efterhand inte direkt klockren men om det ger boken fler läsare så kan jag leva med det för Queenie förtjänar många läsare!

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag - Queenie

När Queenie och hennes sambo flyttar isär börjar en tid av Tinder-beroende, dåliga dejter och jobbproblem. Queenie vill så mycket men det är hela tiden ett steg fram och två steg tillbaka och hur hon än vänder och vrider på sig så får hon inte livet att rulla på. Att hitta kärlek är väldigt svårt när man aldrig riktigt upplevt det eller ens gett det till sig själv.

Jag började lyssna på Queenie som ljudbok men jag tyckte inte det funkade eftersom att ganska mycket dialog sker genom sms och historien hoppar lite i kronologin och det funkade inte så bra. Den typen av text blir mer logisk och lättare att navigera i när man ser texten. Så jag fick ingen wow-start men när jag väl tog mig an den trycka boken så flög historien bara på!

Utöver referensen till Bridget Jones har boken även beskrivits som rolig men den är väldigt tragisk på många sätt. Queenies trasiga familjerelationer, den dagliga rasismen hon möter, sexismen, exotifieringen. Men jo, det finns många absurda och roliga dialoger och Queenie har flera härliga och fina väninnor. Jag tror att det är just den intressanta dragningen mellan det direkta och fria språket och de tunga ämnena som gör boken så intressant att läsa! Och så känner jag så himla mycket med Queenie. Jag vill både skaka om henne och krama henne! Det här är en riktigt bra och modern berättelse om att vara kvinna i en värld som tyvärr inte alltid är snäll, ens mot de snällaste.

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgivningsår: 2019
Format: Inbunden
Antal sidor: 399