Projekt Rosie av Graeme Simsion

Nu är det sommar och sommar betyder pocket och Feelgood! Jag har en inofficiellt utmaning att läsa det jag redan har i bokhyllorna och Projekt Rosie köpte jag förra sommaren, varför väntade jag så länge med att läsa den?

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag - Projekt Rosie

Don lever ett väldigt inrutat och strukturerat liv. Många skulle tycka att det vore tråkigt att äta, träna och sova samma tider varje dag. Men för Don är det en trygghet. I detta liv finns dock inte många vänner och heller ingen kärlek och det sista vill Don råda bot på. Han har bestämda åsikter om vilka egenskaper en fru ska ha och han bestämmer sig för att ta sig an detta som han gör allt i sitt yrkesliv som professor i genetik, professionellt, strukturerat och vetenskapligt. Men kärlek är ju som vi vet ingen vetenskap. In på scenen träder Rosie. Spontan, social och sällan i tid. Sakta men säkert får hon Don att testa nya saker, att våga kliva utanför sin trygghetszon och att förstå sig själv och finna en annan sorts trygghet bortom rutinerna.

I början av boken håller Don en föreläsning om Asperger för barn med diagnos och för oss som läsare är det uppenbart att även Don har autism men han verkar aldrig ha reflekterat över det själv. Och jag gillar det! För varför ska man behöva göra det egentligen? Jag har själv en son med Asperger och jag tycker visserligen att diagnosen underlättar i möten med andra vuxna men min son är ju bara min son och han är ju bara han med eller utan diagnos. Det rum som tillåts att vara jag inom idag är alldeles för snävt.

Det här är en väldigt varm bok. Ja, Don ändrar sig när han lär känna och förälskar sig i Rosie men inte på ett sätt som signalerar att den han var innan inte var ok. Ja, det är också en rolig bok men aldrig på bekostnad av Dons personlighet. Det här är en väldigt charmig feelgoodbok som jag tycker ni alla ska plocka upp i sommar! Boken ska för övrigt bli film med Ryan Reynolds som Don.

Fakta:

Förlag: Bonnier Pocket
Utgivningsår: 2014
Format: Pocket – inköpt på Bokbordet Stockholm 2018
Antal sidor: 319

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*