Pride, Prejudice, and Other Flavors av Sonali Dev

Ge mig en bok som på något sätt påstår sig likna, anspela eller återberätta Stolthet och Fördom av Jane Austen och jag är på! Det är min ”You had me at hello” eller ”Say no more”. Pride, Prejudice and Other Flavors köpte jag bara på grund av att det är en återberättelse av just S&F (och för det snygga omslaget) och det är jag himla glad för!

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag - Pride, Prejudice and Other Flavors

Trisha Raje är neurokirurg och forskare, älskar sitt jobb men har svårare för sociala relationer även om hon gör allt för de hon älskar. DJ Caine (Darcy James) lagar underbar mat och lever för att få människor att stanna upp och njuta av det goda i livet. När DJ´s syster Emma får cancer är det bara Trisha som kan operera den komplicerade tumören. Men Trisha och DJ krockar från första mötet. Han tycker hon är en snobb och hon litar inte på folk utanför familjen. Men oundvikligt korsas deras vägar då DJ är anlitad att laga maten till ett stort event som Trishas familj anordnar och Trisha möter motstånd hos Emma som inte vill opereras då operationen kommer göra henne blind. Men varken DJ eller Trisha ger upp i första taget.

Jag plockade upp den här boken för fjärde veckan i #romancetakeover på Instagram med temat ”Kulturer”. Trisha är andra generationens invandrare från Indien och DJ´s föräldrar är från Indien respektive Rwanda. Framförallt är det den indiska kulturen som får plats i boken. Men det är familjerelationer och skuld som står i fokus. Både DJ och Trisha har begått misstag som tonåringar, misstag som fått svåra konsekvenser för deras familjer och som de straffats hårt för, i första hand av sig själva.

Anspelningen på S&F är ganska subtil vid en första anblick. Både Trisha och DJ gör allt för sina systrar, det är munhuggning och känslor som långsamt växer fram. De direkta parallellerna är så klart huvudkaraktärerna, DJ är Lizzy och Trisha är Darcy och utöver det finns Wickham med i form av Trishas gamla rumskompis från collage. Annars tycker jag att det är en berättelse som klarar sig alldeles galant på egen hand! Jag gillade verkligen hur huvudkaraktärerna långsamt får växa och visa alla sina sidor för varandra och för mig som läsare. Historien tar upp så mycket olika aspekter av vad familj och kärlek kan innebära, både det positiva och det negativa men det känns aldrig som att den hamnar på villovägar, alla scener känns självklara. Det var inte kärlek vid första ögonkastet för mig när jag började läsa men det var en bok växte och växte och växte och nu vill jag ha mer Sonali Dev i mitt liv!

Fakta:

Förlag: William Morrow
Utgivningsår: 2019
Format: Inbunden
Antal sidor: 481 (exkl. bonusmaterial)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*