Nora eller Brinn Oslo brinn av Johanna Frid

Bokomslag - Nora eller Brinn Oslo brinn

Igår träffade jag min bokcirkel för att, efter en massa prat om jobb och familj, diskutera ”Nora eller Brinn Oslo brinn”. I korta drag, för det är inte en handlingsdriven bok, handlar den om Johanna som är tillsammans med Emil som tidigare varit tillsammans med Nora. Av en slump upptäcker Johanna att Emil och Nora fortfarande håller kontakten och svartsjukan bryter ut inom henne. Svartsjukan blir till en förtärande besatthet av Noras (instagram)liv, samtidigt som smärtan som orsakas av hennes endometrios bryter ned henne mer och mer.

Jag är lite kluven för hur jag känner inför den här boken. Den har element som jag verkligen gillar, ett direkt språk, den intressanta insprängningen av norska och danska och skildringen av den inre röran och smärtan hos Johanna. Men jag kämpade med att förstå svartsjukan som exploderar så kraftfullt så snabbt och så tidigt i berättelsen. Allt eftersom så får den formen av ett självskadebeteende och på så sätt kan jag förstå den, en smärta tar ut en annan smärta, den som skapas av endometriosen. Jag skulle nog hellre läst diktsamlingen som föregick romanen. Jag tror att det formatet hade passat denna bok, som mer bygger på idé än handling, bättre. Eller så läser jag bara mer kritiskt för att den blivit så hyllad? Vad tycker ni som har läst den?

Fakta:

Förlag: SAGA Egmont
Utgivningsår: 2018
Format: E-bok, via Storytel
Antal sidor: 187

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*