När du läser det här av Mary Adkins

Jag är skyldig till att mer ofta än sällan välja böcker efter omslag. För mig är det helt enkelt en väldigt viktigt del i vad som skapar den känslan som säger ja, den boken blir det. Kanske än mer när känslan säger nej, den vill jag inte läsa. När jag jobbade som barn- och ungdomsbibliotekarie så var det en faktor som kunde göra mig jobb väldigt mycket svårare när jag t.ex. försökte sälja in en jättebra bok som hade haft oturen att drabbats av ett fult och larvigt omslag.

Det jag vill komma till är att ”När du läser det här” har ett omslag som tilltalar mig väldigt mycket! Färgen, ljuset, typsnittet och djupet, man blir glad av det. Innehållet är däremot betydligt sorgligare.

Bokomslag - När du läser det här

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Boken består helt av sms-trådar, e-postmeddelanden och blogginlägg som varvas om vartannat. Dessa ögonblicksbilder ger tillsammans läsaren en skildring av en liten grupp människor i kölvattnet av en oväntad cancerdiagnos och ett plötsligt dödsfall. Iris är bara drygt 30 år när hon dör och kvar finns hennes syster Jade och hennes chef och vän Smith. De två förs samman då Iris har lämnat efter sig en blogg som hon vill att Smith ska få publicerad och han måste då söka Jades godkännande. Godkännandet får han inte men de påbörjar en, till en början, bräcklig vänskap som visar sig ta dem båda på en omvälvande resa genom deras respektive sorgearbete. Slutdestinationen är ofrånkomligt tillfredsställande.

Det här är sådan där bitterljuv läsupplevelse. Är det rätt ord tro? Skildringen av hur Jade och Smith hanterar sin sorg är väldigt fint skildrat. De är arga, ledsna, bittra och själviska om vartannat. Jag tycker att Adkins är bra på att visa hur olika sorg kan te sig och att den inte följer några givna mönster. Men det blir aldrig sentimentalt för hon balanserar det skickligt med karaktären Carl. Carl är Smiths nya assistent och han är en mysig knäppskalle. En ”Comic relief” visst, men han blir aldrig larvig. Summa summarum, det här är en riktigt bra bok!

Läsutmaning:”En bok om sorg” i SelmaStories läsutmaning 2019

Fakta:

Förlag: Lavender Lit
Utgivningsår: 2019
Format: Inbunden, Bibliotekslån
Antal sidor: 418

Ett svar till “När du läser det här av Mary Adkins”

  1. Pingback: Årets läsutmaningar, hur går det då? - En bokromans

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*