Moxie av Jennifer Mathieu

2006 började jag jobba som skolbibliotekarie på en högstadieskola och ända sedan dess har jag en förkärlek för ungdomsböcker. Jag tror att jag tilltalas av det ofta ganska raka språket och de allmängiltiga historierna. Senast lästa ungdomsbok är ”Moxie” vilket enligt Urban Dictionary betyder en person full av energi, pepp, mod och beslutsamhet.

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag Moxie

Vivian bor i en småstad och går i en skola där fotbollskillarna är kungar och kan bete sig hur som helst utan konsekvenser. Skolledningen tittar åt ett annat håll och pumpar samtidigt in pengar i fotbollslagets kassa, killarnas fotbollslag vill säga. En dag får Vivian nog och startar fanzinet ”Moxie” som hon sprider på tjejtoaletterna över hela skolan. Där uppmanar hon anonymt alla som har tröttnat på fotbollskillarnas sexistiska skämt att måla stjärnor och hjärtan på händerna kommande fredag. Kommer någon agera på hennes upprop? Kommer hon själv våga göra det och för första gången utmärka sig?

Även om beskrivningen av skolmiljön och klickarna av svarta, vita och asiatiska ungdomar i skolmatsalen osv känns väldigt amerikanskt så är det i allra högsta grad en allmängiltig historia. Allt eftersom att Moxie-rörelsen växer avslöjas allt grövre övergrepp och misskötsel och jag tror att tonåringar överallt kan identifiera sig i ilskan som Vivian och hennes vänner känner. Jag gillar verkligen Vivian. Hon känns genuin. Hon är inte jättekaxig och supersäker, hon vacklar i vad hon vill ibland och hon brottats med sitt samvete. Mitt i allt det sjuka så spirar också en kärlekshistoria som är väldigt fin men framförallt är det här en berättelse om en ung kvinnas feministiska uppvaknande. Hur hon tar det från tanke till en handling som skapar förändring och det är riktigt bra! Jag önskar att Vivian var min bästis när jag var yngre och jag hoppas den här boken hittar fram till så många tonåringar som möjligt!

Läsutmaning: ”En bok med en stark kvinna i huvudrollen” i Feelgoodfredags läsutmaning 2019.

Fakta:

Förlag: Gilla Böcker
Utgivningsår: 2018
Format: Inbunden, Bibliotekslån
Antal sidor: 347

Ett svar till “Moxie av Jennifer Mathieu”

  1. Pingback: Årets läsutmaningar, hur går det då? - En bokromans

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*