Lånat kön av Chloé Cruchaudet

Det finns verligen en serie för varje ämne man kan tänka sig. Det här är en tragisk historia som utspelar sig i sviterna av första världskriget.

Bokomslag-Lånat kön

Louise och Paul träffas, de dansar, blir kära och gifter sig. Sen bryter första världskriget ut och de skiljs åt innan de knappt dansat klart sin bröllopsvals. Kriget är en fasa och Paul ser syner som kommer följa honom i graven. Han får ett tillfälle att fly och tar den. Väl hemma igen håller han sig gömd med risk för att arkebuseras om han blir påkommen. Instängd och deprimerad lider Louise och Pauls relation. När de kommer på att Paul kan klä ut sig till kvinna och på så sätt ha möjlighet att röra sig ute verkar allt ljusna för ett ögonblick. Men Pauls nya identitet som Suzanne får honom att upptäcka en värld som han får allt mer svårt att lämna och en ny typ av fasa drar med sig Louise och Paul ned i en ond spiral av våld och droger.

För mig är det här en berättelse om könsnormer, trauma och våld i nära relationer. När det liv man känner slås sönder av yttre omständigheter, hur hanterar man det? När den man trodde sig vara inte längre kan vara, hur hanterar med det? När man trycks ned och förminskas, hur hanterar man det då? Det här är en intressant historia som på ett sätt vänder och vrider på könsnormer samtidigt som den berättar en gammal historia om makt och våld mellan en man och en fru.

Fakta:

Förlag: Epix
Utgivningsår: 2019
Format: Inbunden, Bibliotekslån
Antal sidor: 160

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*