Lady Susan och lite till av Jane Austen

Lady Susan - bokomslagVad är det med Jane Austens verk som gör att de fortsätter hitta läsare, både originalen och alla otaliga versioner av hennes klassiska berättelser? Jag har läst alla romaner, vissa flera gånger, och nu äntligen har jag läst Lady Susan. Det är en kortroman och ett relationsdrama på hög nivå och via brevväxlingar får vi historien berättat ur olika perspektiv. Lady Susan är änka med en förkärlek för att flirta och smida planer för att gifta bort sin dotter Fredrica och de män och kvinnor som kommer i hennes väg verkar antingen älska eller hata henne. Hon själv kan få alla historier att verka till hennes fördel, hon är ostoppbar i sin strävan att få som hon vill och kritik rinner av henne, som vatten på en gås.  

Som ett Austen-fan så tycker jag det är kul att läsa Lady Susan och jag vill läsa fler av hennes verk som inte är romaner, jag är extra nyfiken på ”The history of England” som sägs vara en rolig och vass parodi på en historiebok över engelska kungar. Men jag tycker att Lady Susan bara är ok, den kommer inte i närheten av hennes romaner. Dels så har den en helt annan ton och dels så blir karaktärerna inte lika fulla eftersom att berättelsen är så kort och i brevform och den har heller inte en historia som direkt engagerar, det finns ingen man hejar på. Mest gillar brevväxlingen mellan Lady Susan och hennes väninna Alica, de är så cyniska och vassa och ärliga och det blir riktigt roligt.

Om någon vill grotta ned sig i Austen, och det vill man så klart, kan jag rekommendera Bildningspoddens avsnitt om Jane Austen och eftersom att jag, som många andra, har Stolthet och fördom som en absolut favorit av Austens verk kommer här en lista på bra adaptioner:

 • Eligible av Curtis Sittenfeld (Bok, Sanning och skvaller på svenska)
  Rolig version som utspelar sig i nutida Cincinnati, USA
 • BBC’s miniserie med Colin Firth och Jennifer Ehle från 1995 (självklar, jag vet!)
  Jag har sett den minst 5 gånger…
 • Pride and Prejudice and Zombies (Bok och film)
  Kan inte låta bli att tycka att det är en cool kombo med empireklänningar och samurajsvärd
 • The Lizzie Bennet Diaries
  En rolig youtubeserie på 100 avsnitt som också placerar historien i nutida USA.

Vilken av Austens verk är din favorit? Och vilken adaption av Stolthet och fördom kan du rekommendera mig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*