Kvinnorna på Flanagans av Åsa Hellberg

Ibland är det bra att vara en läs-prokrastinerare som jag är. För när andra delen av Åsa Hellbergs del om hotellet Flanagan kom ut hade jag precis läst del ett efter att den legat i bokhyllan i ett år. Och det var bra eftersom att de följer direkt på varandra.

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag: Kvinnorna på Flanagans

I del två av Kvinnorna på Flanagans är det Elinor och Emma samt deras döttrar Billie och Frankie som vi får följa. Elinor och Emma, bästa vänner, har nu tagit över driften av hotellet från Linda Lansing. Mot alla odds har de kämpat sig upp till toppen. Men lycka är ännu svårare än så att nå. Båda mor-och-dotter-relationerna är bräckliga, framförallt den mellan Emma och Frankie. Deras respektive äktenskap knakar i fogarna och att deras döttrar en dag ska ta över hotellet känns inte längre som en realistiskt dröm. Kanske att framtidens lycka säkras bäst genom att en gång för alla göra upp med ungdomens hemligheter?

Den här historien utspelar sig på 80-talet och vi ser det framför allt i beskrivningarna av kläderna och inredningen men kanske också i, framförallt Frankies, vilsenhet i en ny värld full av yta, droger och pengar. Men vad vet jag, jag var bara barnet under 80-talet och minns nog mest spretluggar och scrunchies. Boken är väldigt händelsedriven vilket jag gillar, det går fort att läsa och man vill hela tiden läsa vidare för att se hur det går. Till skillnad från del ett i serien så gillar jag att det den här gången var lite mer fokus i persongalleriet. Det är visserligen ganska många personer som man får följa men det känns mer koncentrerat. Det är två familjer and that’s it. Boken tar upp frågor som vänskap, otrohet, sexualitet, beroenden, kvinnlig makt och karriär men framförallt handlar det om hur komplexa familjerelationer kan vara. Vilka förväntningar har vi på varandra, pratar vi om dem och kan vi leva vi upp till dem? Det ända som kanske kunde fått ta lite mer plats är Elinor och Billies situation som svarta kvinnor. Det berörs till viss del men kunde problematiserat än mer. Men vilken idé va! Ett hotell, massa starka kvinnor och tre årtionden (nästa del i serien kommer utspela sig 2000). Kan absolut rekommendera för dig som gillar att läsa om familjerelationer, andra tidsepoker, en hel del svärta och lyckliga slut.

Tack och bock till Åsa Hellberg själv för möjligheten att läsa och recensera!

Fakta:
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2020
Format: Inbunden, recensionsexemplar från författaren
Antal sidor: 350