Köttets tid av Lina Wolff

Bara min bokcirkel skulle kunna få mig att plocka upp den här boken. Det finns inget i titeln eller omslaget som talar till mig men det är ju också det som är tjusningen med en bokcirkel. Jag är inte alltid så pepp på de böcker vi väljer (ingen i cirkeln kommer bli förvånad om de läser det här) men Köttets tid överraskade!

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag - Köttets tid

Handling, handling…hm… Det är inte lätt att beskriva den här boken. Den består egentligen av tre delar med en person som knyter ihop dem alla, nämligen svenska skribenten Bennedith som åker till Barcelona på ett stipendiat. Där möter hon Mercuro. Hans berättelse blir bokens första del. I hopp om att lappa ihop sitt äktenskap har han gått med på att delta i någon sorts underground talkshow som totalt spårar ut så pass att han nu upplever att hans liv är hotat. Bennedith ger honom husrum i utbyte mot att få höra hans historia. Och det är en historia om otrohet, våld och unken kvinnosyn. Hjärnan bakom talkshown sägs vara en hemlighetsfull Mister Blue och Miss Pink samt en nunna vid namn Lucinda. Det är Lucindas uppväxthistoria vi får höra i bokens andra del. Det är en intressant historia om familjehemligheter, hämnd och identitet och det får vi ta del av via korrespondens mellan Lucinda och Bennedith. I bokens tredje del vävs allt detta tillsammans och blir till en form av spänningsroman.

Det här är en väldigt intressant bok. Jag vet inte riktigt om den är bra eller dålig men jag gillade den! Den var bitvis ganska skruvad, nästan så det skulle kunna beskrivas som magisk realism och jag gillar språket. Jag har läst att en del stör sig på att den skriver om kött på ett äckligt sätt men det gjorde inte jag. Däremot tyckte jag att den, genom Mercuros monolog, beskrev män och kvinnor på ett sätt som jag störde mig på och som inte riktigt bemöttes. Rent berättartekniskt så tycker jag om när någon berättar sin historia för en annan men det blir också problem för vem kan ordagrant återge händelser, känslor och dialoger?

Å ena sidan, å andra sidan, det här är en mångfasetterad bok som jag har svårt att tro att man kan vara likgiltig inför, vare sig man gillar den eller inte. Vi hade i alla fall en väldigt bra diskussion i bokcirkeln!

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: 2019
Format: E-bok, via biblioteket
Antal sidor: 262

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*