Klubben av Matilda Gustavsson

På en väldigt lång vandring som var stundtals härlig och stundtals för jäkla jobbig så hade jag sällskap av Matilda Gustavssons bok Klubben i form av ljudboken. Boken var också stundtals härlig (dvs väldigt bra och intressant) och stundtals för jäkla jobbig (pga ämnet och historien).

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag: Klubben

Boken handlar både om det reportage Matilda Gustavsson skrev för DN under me too-rörelsen 2017 (kan ni fatta att det har gått 3 år sedan dess) och hur det avslöjandet kom till samtidigt som den berättar kvinnornas historier. Hon ger en bakgrund till hur Jean-Claude Arnault kom att få den plats han fick inom kultureliten och om efterspelet inom Svenska Akademin och rättegången mot Arnault.

Jag tycker det här var en fantastiskt jobbig och bra bok att lyssnar på! Ljudboken har olika inläsare för de olika rösterna som kommer till tals vilket var ett grepp som funkade alldeles utmärkt. Det är en viktigt bok som berättar om mer än ett fall. Det är en allmängiltig historia om mäns sexuella våld mot kvinnor, tystnadskultur, förlegade könsroller, en arbetsmarknad där man ofta hamnar i beroendeställning och hur vi ser på övergrepp och hur kvinnor ”borde” reagera. Viktigt och bra!

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: 2019
Format: Ljudbok via Storytel
Längd: 8 h och 52 min

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*