Julafton på den lilla ön i havet av Jenny Colgan

Jag har läst klart julböcker för den här julen men jag är inte klar med att skriva om dem. Det blev totalt 7 stycken och var det någon som jag hade höga förväntningar på så var det Jenny Colgans Julafton på den lilla ön i havet. Och den stod sig ganska bra.

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag - Jul på den lilla ön i havet

Det här är tredje boken om Flora och hennes ö Mure. Julen står för dörren och Flora upptäcker att hon är gravid men har ingen aning om hur hon ska berätta det för Joel som nätt och jämnt har läkt efter en utmattningskollaps och fortfarande lider av sin trasiga barndom. Floras bror Fintan sörjer när hans man Colton sakta tynar bort och Saif och Lorna brottats med sina känslor av skuld och längtan. Samtidigt ska julfest förberedas, skolpjäs sättas upp och caféet hålla öppet. På flera håll smäller det till men i sann feelgood-anda lägger sig röken och allt blir, inte alltid bättre, men bra igen.

Den här serien startade svagt men har växt för varje del. Första boken väckte inte så mycket känslor. Andra boken gick djupare men blev också lite rörig. I den här tredje så känns det som balansen äntligen har satt sig och det är riktigt bra! Det finns en bra mix av glädjeämnen och fina hopknutna trådar som var för sig är lite väl sockersöta men tillsammans men den sorg som varje karaktär bär på fungerar och den karga miljön passar väl till sorgen. Jag blev till och med lite våt i ögonen, vilket är ovanligt för mig när jag läser, när Colton efter alla år får prata med sin mamma igen.

För mig är det svårt att läsa Jenny Colgan utan att jämföra allt med den fantastiska läsupplevelse som jag hade när jag läste serien om det lilla bageriet på strandpromenaden. Dock har det nog mer med hur jag mådde då än något annat. Oavsett ser jag alltid fram emot att läsa hennes böcker! Jag tror att Jenny Colgan förtjänar ett eget inlägg framöver.

Fakta:
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2019
Format: Inbunden, recensionsexemplar från förlaget
Antal sidor: 303