Hur mår fröken Furukura? av Sayaka Murata

Det här är egentligen en bok med ett ganska fult omslag, heller hur? Ett foto på ett nudelpaket, that’s it. Men av någon anledning så skrek titeln och de starka och klara färgerna ”läs mig!”. Sagt och gjort.

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag: Hur mår fröken Furukura

Keiko Furukura är berättelsens huvudperson. Hon är 36 år, singel och jobbar som timanställd i en närbutik. Precis som butiken har öppet dygnet runt, lever och andas hon sin närbutik. I den trygga upprepningen av allt som kommer med vardagen i butiken finner Keiko ett lugn. Men hennes omgivning tycker att hon borde vara gift och ha barn vid det här laget, eller i alla fall ha någon form av karriär. Och Keiko försöker passa in, i hur hon talar och för sig men möts ändå av skepticism.

Det här är en kort liten historia som nästan enbart utspelar sig i Keikos lägenhet eller i närbutiken. Det är intressant att följa Keikos tankar och syn på världen och människorna i den. Hur hon försöker efterlikna människorna omkring sig för att passa in men aldrig når ända fram. Det är dock lite svårt tycker jag att se henne som den udda fågel som hennes vänner och familj ser henne som, och oroar sig för. I min värld är det inte konstigt att vara timanställd och singel när man är 36. Men visst, jag förstår att det är något mer, att hon befinner sig inom autismspektrat, eller jag tolkar det så i alla fall. Det blir då nästan mer intressant med omgivningens hets att hon ska vara ”normal”, varför är det så viktigt för dem? Keiko är ju uppenbarligen nöjd med sitt liv. För mig skulle det här funkat bättre som en än mer koncentrerad novell. Det finns delar som jag inte är så förtjust i, den där hon får en ”inneboende”, ni som läst vet vad jag menar. Det som däremot har stannat kvar och som jag fortfarande kan se framför mig är hennes tillfredsställelse och nöjdhet när hon kliva in genom glasdörrarna till butiken och byter om för att ta sig an en ny dag med att städa bland hyllorna, knappa in varor i kassan och hälsa kunderna välkomna. Det finns något fint i det.

Fakta:
Förlag: Lind & Co
Utgivningsår: 2020
Format: E-bok via Storytel
Antal sidor: 162

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*