Gräns av John Ajvide Lindqvist

Gräns - bokomslagNär min bokcirkel skulle träffas senast var vi sent ute med att bestämma boktitel så valet föll på en novell, Ajvides  ”Gräns” och vad glad jag är för det! Jag är personligen inte helt såld på novellen som form men jag är så glad att jag fick återstifta bekantskapen med Ajvide. Jag älskade ”Låt den rätta komma in” och var honom trogen fram till och med ”Lilla stjärna” men sen tappade jag dessvärre bort honom.

”Gräns” handlar om Tina som jobbar vid tullen och är känd vida omkring för sitt sjätte sinne för att ta fast smugglare av alla slag. Hon kan lukta sig till lögner. Hon går genom livet på autopilot och känner sig inte riktigt hemma någonstans, utom i skogen. Men autopiloten stannar när hon stoppar Vore i tullen vid finlandsfärjan. Han döljer något men för en gångs skull kan Tina inte hitta något som backar upp den känslan men han fascinerar henne och när han senare hyr en stuga på hennes tomt blir Tinas liv sig aldrig likt igen.

Det här är en vacker historia tycker jag även om den innehåller mycket mörker. Det är en kärlekshistoria och det är en historia om att hitta hem, att finna sitt sanna jag och jag minns hur mycket jag gillar Ajvides språk och fantasi. Här skapar han en berättelse som på många sätt är klassisk men med nya kreativa grepp och kanske är just det Ajvides grej? Vampyrer, spöken, troll, allt klassiskt, men satta i nya miljöer och med nya infallsvinklar blir det något mycket mer, nyskapande och spännande. Jag tycker att ”Gräns” är fantastiskt bra i 3/4 men sen så blir jag påmind om att jag inte särskilt gillar noveller för jag vill ha mer! Det blir lite för stressat i slutet, jag förstår inte riktigt alla scener, men ändå, vad glad jag är jag har fått hänga med Ajvide igen!

Fakta:
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2018
Format: E-bok via Storytel
Antal sidor: 96

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*