Gift av Tove Ditlevsen

Gift är en biografi och biografier hör till ovanligheten för mig att läsa och som vanligt när jag läser något som jag vanligen inte läser så beror det på att det var ett bokcirkelval. Det här var ett av de mer lyckade valen.

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag - Gift

Gift är tredje delen i Tove Ditlevsens biografi över sitt liv. Det är delvis en rak historia om hennes olika äktenskap och de barn hon får. Men det är också en mer brokig historia om hennes skrivande och drogberoende. Sin första, betydligt äldre man lämnar hon aktivt. Sin andra, som hon får barn med, mer motvilligt. Den tredje alldeles för sent då det är som han introducerar henne till drogen petidin och underhåller hennes beroende, och så den fjärde som hon lever med tills hon senare tar sitt liv.

Min första tanke när jag började läsa boken var nej, inte ännu en bok om en ung kvinna som är ihop med en betydligt äldre kulturman… Så trött på den historien. Som tur var blev det snabbt en helt annan historia. Jag gillar den här boken och dess raka, okomplicerade och osentimentala språk. Det blir inte en känslosam bok som jag längtar efter mellan läsningarna men det blir intressant. Det är intressant att läsa om hennes fullkomligt ärliga (i alla fall känns det så) beskrivning av sitt drogberoende och skrivande. Och det är samtidigt en intressant tidsskildring. Hon berättar om abort och äktenskap under en tid då mycket hände inom kvinnorörelsen samtidigt som gamla normer och traditioner höll tillbaka. Jag visste ingenting om Tove Ditlevsen innan jag plockade upp den här boken men det gjorde inget. Det må vara en biografi men det går att läsa den som en roman. Ingen fantastiskt roman men en intressant sådan.

Fakta:
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2019
Format: E-bok via Storytel
Antal sidor: 171 (inbunden)