Feministfällan av Nina Åkestam

Jag läser ”Feministfällan” både som en lektion och som en kritisk granskning av dagens feminism och den känns välbehövlig, för mig själv, och för feminismen.

Bokomslag - Feministfällan

Första avsnittet i boken är upplagd som en diskussion mellan författaren och en fiktiv man på en fest där mannen slänger ut sig den ena idiotiska, men ack så trovärdiga, kommentaren efter den andra om jämställdhet. Svaren han får är så välformulerade och smarta så jag vill skriva ned dem alla på små lappar och ha i bakfickan och dra fram vid behov!

Resten av boken är indelad i olika teman. Instagramfällan som t.ex. uppmanar oss att sluta fokusera på feministen/individen och istället fokusera på feminismen som handling och ideologi. Eller Föräldrafällan som visar på hur våra principer lätt tappas bort (om man har några från början) och där jämställdhet istället blir en praktisk fråga som oftast gynnar männen. Och så finns Valfrihetsfällan, Självklarhetsfällan, Populismfällan och Känslofällan. I alla dessa fällor man kan gå så blir kontentan, förenklat, att om vi verkligen vill nå jämställdhet, så måste vi hålla fokus på feminismen som rörelse och att jämställdhet är något vi gör och inte något vi tycker, dvs helhet och handling först och främst.

Är ”Feministfällan” en bra lektion? Ja, det är det verkligen! Jag får både en hel del tankeställare, om feminism är en handling och inte en åsikt, kan jag kalla mig feminist då? Jag får också bra argument och fakta som jag kommer bära med mig och plocka fram när jag finner mig på en fest och träffar på den där mannen, för det finns många av den sorten. Jag tror också att det är en bra lektion för feminismen som om den lyssnar och antecknar noga skulle bli mer fokuserad och mer effektiv i kampen för jämställdhet.

Fakta:

Förlag: Mondial
Utgivningsår: 2018
Format: E-bok via Storytel 
Antal sidor: 127

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*