Eld över London av Jill Paton Walsh

I SelmaStories läsutmaning för 2019 ska man bland annat läsa ”En bok du älskade som barn” och jag gjorde det ganska enkelt för mig och lät de barnböcker jag har hemma i bokhyllan vara mitt urval. Maria Gripe? Jostein Gaarder? Kitty? Michael Ende? Valet föll på ”Eld över London” som utspelar sig under Blizten 1940. Jag hade en period före tonåren då jag läste väldigt mycket romaner om andra världskriget.

Bokomslag - Eld över London

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Boken handlar om två tonåringar som av olika anledningar har valt att rymma från sina planerade inackorderingar i Wales och Canada. Istället finner de trygghet i varandra och i ett bombat London försöker de hålla sig vid liv och samtidigt undvika myndigheterna.

Jag har läst om ganska många av mina barndomsfavoriter som vuxen men aldrig den här. Den har stått i min bokhylla omgiven av ett skimmer av nostalgi. Jag älskade den när jag var barn och det är fortfarande en fin historia men mitt vuxna jag blev inte lika förälskad. Dialogen känns lite för daterad och likaså könsrollerna. Men jag skulle tro att jag charmades av stycken som dessa:

Det kommer tillbaka till mig varje höst nu. Varje år när ljuset blir mjukare och dimmorna plånar ut konturerna och färgerna glöder och bleknar. Då är jag tillbaka där igen och går på gatorna i London. När vinden lyfter upp bladen vid Embankment kan jag till och med föreställa mig att jag ser henne i en gammal brun regnkappa sju nummer för stor som vi fick på Frälsningsarméns mission.

”Eld över London” får ändå bo kvar hos mig ett tag till. Jag har en son som är väldigt intresserad av andra världskriget, kanske han vill läsa den om något år? Då får vi mycket att diskutera!

Fakta:

Förlag: Berghs förlag
Utgivningsår: 1989 (andra upplagan)
Format: Storpocket
Antal sidor: 137

Ett svar till “Eld över London av Jill Paton Walsh”

  1. Pingback: Årets läsutmaningar, hur går det då? - En bokromans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*