Dont You Forget About Me av Mhairi McFarlane

I mars kommer den här ut på svenska med titeln ”Det kommer aldrig vara över för mig” men jag kunde inte vänta så länge. Jag tycker att Mhairi (som tydligen uttalas Vah-Ree! Varför har ingen rättat mig?) är så bra på att skriva historier i gränslandet mellan romance, chicklit, feelgood och humor. Är det det som är definitionen på romcom? ”Dont You Forget About Me” var nog det bästa jag läst av henne!

Bokomslag - Dont you forget about me

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Georgina och Lucas träffas i skolan när de är tonåringar och de blir varandras första, första de älskar, första de åtrår. Deras relation får ett plötsligt och sargat uppbrott på en skolfest där mycket händer men inget sägs. Flera år senare hoppar Georgina vilset runt från jobb till jobb och när hon gör ett tillfälligt inhopp på en ny krog visar det sig att en av ägarna är Lucas. Det mötet, tillsammans med en skrivtävling som Georigina deltar i väcker gamla känslor till liv och mycket som har förträngts kommer upp till ytan.

Det här är en bok som lyckas med det där kritiska för att en romcom/feelgoodbok ska bli en fullträff, en välbalanserad kombinationen av det lättsamma, roliga, romantiska och det mörka, bistfälliga och allvarliga. Utöver att vara en väldligt fin kärlekshistoria mellan två personer som jag verkligen gillar, så är det en historia som tar sig an frågan om hur vi ser på kvinnors sexualitet och de olika spelplaner som samhället har skapat för kvinnor och män. Varför tillåter vi män att betee sig på ett sätt som aldrig skulle vara ok för en kvinna? Varför anses kvinnor klängiga, arga eller galna när samma beteende hos en man kan anses charmigt eller romantiskt?

Det finns nog inget jag inte gillar med den här boken! Den har karaktärer som känns äkta. Den har rolig och smart dialog. Den är romantisk från den där första pirriga tonårsförälskelsen till den vuxna mer komplicerade. Den tar upp heta aktuella samhällsfrågor och den slutar till viss del lyckligt, alla kan ju inte få allt. Det enda lilla minuset var att engelskan var ganska svår, den är full med slanguttryck som jag fick slå upp ganska ofta. Men det tänker jag att jag löser genom att läsa om den när den kommer ut på svenska, själva definitionen av ett angenämt problem?!

Läsutmaning: ”En bok med en hund på omslaget” i Feelgoodfredags läsutmaning 2019

Fakta:

Förlag: HarperCollinsPublishers
Utgivningsår: 2019
Format: E-bok, via iBook
Antal sidor: 389

 

Ett svar till “Dont You Forget About Me av Mhairi McFarlane”

  1. Pingback: Årets läsutmaningar, hur går det då? - En bokromans

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*