De trasiga flickorna av Simone St. James

Hur många gånger är en tradition? Jag läser ju nästan aldrig deckare eller spänning, förutom till jul tydligen. 2018 läste jag Silvervägen av Stina Jackson och 2019 läste jag De trasiga flickorna. Återstår att se vad det blir julen 2020.

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag: De trasiga flickorna

År 2014 får vi följa Fiona. Hon kan inte komma över det 20 år gamla mordet på sin syster Deb. Än svårare blir det när platsen där man fann Debs kropp, det gamla flickinternatet Idlewild Hall plötsligt ska renoveras efter att ha stått övergivet i flera år.

År 1950 får vi följa de fyra rumskompisarna Katie, Roberta, Cece och Sonia som av olika anledningar har lämnas av sina föräldrar på Idlewild Hall. Det är en hård miljö utan kärlek och över allt ligger den ständiga rädslan för spöket Mary Hand som hemsöker skolan.

När man under renoveringen 2014 finner en kropp i botten av en brunn vävs dessa två historier samman. Är verkligen pojkvännen som sitter inspärrad för Debs mord skyldig och vad hände flickorna 1950?

Det här är både en krypande spökhistoria och en obehaglig mordgåta. Det de båda har gemensamt är den skit som kan frodas i ett litet samhälle eller institution utan insyn och där få sitter på makten alldeles för länge. Dock kände jag att spökhistorien var lite ordinär och mordgåtan, ja, det var väl egentligen ingen gåta (utan att spoila för mycket). Miljön och karaktärerna är de stora behållningarna i den här boken och den stod sig väldigt bra på det!

Fakta:
Förlag: Printz Publishing
Utgivningsår: 2019
Format: E.bok, via Storytel
Antal sidor: 342