Dagen när James McDougal försvann av Kalle Dixelius

Tack vare min läsande familj så läser jag i alla fall ibland utanför min comfort zone och upptäcker nya författare. Senast i raden var Kalle Dixelius bok Dagen när James McDougal försvann som min ena bror rekommenderade. Den handlar om superhjältar vilket är ett favorittema för mig, parallellt läste jag också första delen i serien Runaways som utspelar sig i Marvelvärlden.

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag - Dagen när James McDougal försvann

Öppningsscenen är en romantiserad bild av en barndomssommar på Furuviks camping 1986. Hemligheter viskas, regnet smattrar på tältduk, samhörighet och utanförskap på samma gång. Det är gulligt men lämnar också en gnagande känsla efter sig. I dagens Stockholm kretsar sedan boken i första hand kring James McDougal. James har hela sitt liv glidit vid sidan av de människor hans levt med och han vill ha det så, hans mål är satt. Han ska skaffa sig ett jobb, en lägenhet och bara var ”helt jävla själv” och så blir det. Tills han träffar Maria Nagy från sommaren i Furuvik 1986. Han ser henne men när hon tittar åt hans håll, ser hon, ingenting… Det som först är en sorg för att hon inte minns honom blir sedan en realisation om att han faktiskt inte syns, James McDougal är osynlig! Men James är inte ensam. Det finns flera människor som upptäcker att de besitter superkrafter och där det finns superhjältar finns det också en stundande katastrof…

Jag fastnade direkt för tonen och karaktärerna i den här berättelsen. James och Maria får mest plats men ändå lyckas Kalle Dixelius måla upp ett persongalleri på ganska få sidor som är riktigt bra! En efter en presenteras en samling mer eller mindre trasiga människor som plötsligt upptäckter krafter som känns helt naturliga för dem. Jag gillade verkligen greppet på superhjältetemat! Det är ingen flärd och ingen hjältedyrkan. Det är grått, oklart, obekvämt och tragiskt. Det är Marvel och diskbänksrealism kombinerat och det funkar riktigt bra!

Fakta:
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2013
Format: E-bok, Storytel
Antal sidor: 308 (i häftad format)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*