Blå är den varmaste färgen av Julie Maroh

Skickligt utfört och med rätt möte mellan berättelse och läsare kan kombinationen bild och ord bli så stark och träffa så rätt, det kan vara ganska oslagbart faktiskt. Jag har tidigare läst mycket bilderböcker men när jag slutade arbeta som barnbibliotekarie och efter att mina egna barn blev äldre upptäckte jag serieromanerna. Ibland faller det lite platt men ibland blir det så rätt. Blå är den varmaste färgen var helt rätt för mig.

Bokomslag - Blå är den varmaste färgen

Berättelsen kretsar kring Clémentine och Emma som första gången lägger märke till varandra på ett torg fullt med folk. Emma med sin blåa hår och Clémentine med sin oskuldsfullhet. De blir vänner och efter en del vånda älskare. De blir vuxna tillsammans och möter familj och samhällets fördomar tillsammans. Deras kärlek är så stark men inte ens kärlek kan göra en immun mot osäkerhet, rädsla och ångest, eller sjukdom.

Det här är en väldigt vacker berättelse som med sitt nedtonade språk, både i text och bild, lyckas skriva om det största och svåraste, den första kärleken, sex, sorg, fördomar, ångest. Det är vackert och vemodigt och sorgligt. Jag rekommenderar den varmt!

Fakta:
Förlag: Nubeculis
Utgivningsår: 2015
Format: Häftad, bibliotekslån
Antal sidor: 169