Ayesha at Last av Uzma Jalaluddin

Efter romanceresan till Skottland var vi ett litet gäng som ville fortsätta prata romance i bokcirkelform och nu har vi haft vårt första skypesamtal! Det var lite tekniskt utmanande men väldigt roligt! Vår första bok var just Ayesha at Last och den passade dessutom så perfekt in i den instautmaning jag kör just nu under #romancetakeover där vi läser och tipsar om romance med mångfald.

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag - Ayesha at last

Ayesha och Khalid bor i samma lilla muslimska samhälle i Toronto, Canada. Han lever med sin mamma som håller strängt på traditioner och han tror på hennes när hon säger att kärlek kommer efter bröllopet och att hon kommer finna honom en lämplig fru. Ayesha lever med sin mamma, bror och morföräldrar, är nyutbildad lärare, drömmer om att skriva poesi och vill finna kärlek på egen hand. Men deras banor korsas när Ayesha täcker upp för sin kusin i moskén när en stor festival ska planeras. Det blir starten på en karusell av missförstånd, intriger, stött stolthet och fördomar.

Det här är alltså en retelling av Jane Austens klassiska Stolthet och fördom vilket jag generellt är väldigt svag för. Ayesha och Khalid lever ganska olika liv där han är mer traditionell i sin religionsutövning och de är båda snabba med att döma varandra. Och många av karaktärerna och scenerna från S&S finns med. Lydia som är självisk och ställer till besvär för familjen är här Ayeshas kusin, det förolämpande frieriet finns med, Wickhams karaktär finns där och sår frön av misstro och tvivel var han än går. Dessvärre tycker jag att det blir lite krystat. När nästan exakta scener kläms in går de emot karaktärernas personlighet. Det som är intressant och funkar bra i båda berättelserna är att de utspelar sig i ett litet samhälle med ganska stor social kontroll.

Jag gillar den här boken, den är bra och det finns vissa scener som är väldigt bra och vissa karaktärer som är väldigt charmiga men det lyfter aldrig riktigt. De finns en del karaktärer som är lite för stereotypa och S&S-inspirationen känns lite för påtvingat. MEN, väldigt roligt att få läsa en romance som utspelar sig i en helt annan kontext än vad jag är van att läsa!

Fakta:

Förlag: Corvus
Utgivningsår: 2019
Format: Inbunden
Antal sidor: 352

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*