Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe av Benjamin Alire Sáenz

Det finns böcker som utmärker sig, böcker som har det där lilla extra. I sitt språk, i sitt perspektiv, i sina karaktärer, eller i hur den talar till just mig som läsare. Berättelsen om Aristotle och Dante är en sådan bok. Det var en njutning att läsa den, om än lite smärtsam njutning ibland.

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Handlingen är väldigt rak och enkel på ett plan. Aristotle och Dante möts vid poolkanten en sommar när de är 15 år och Dante lär Aristotle att simma och de blir bästa vänner. Som läsare får vi sedan följa denna vänskap och på vägen lära känna även deras familjer. Vi får vara med och se hur Dante och Aristotle utvecklas och lär känna sig själva och varandra, vilket stundom är en ganska smärtsamt resa.

Bokomslag - Aristotles and Dantes discover the secrets of the universe

På ett annat plan är det en bok som tar ett betydande grepp på livets svåra frågor och det finns mycket att älska och ta med sig från denna bok. Aristotles och Dantes fantastiskt fina vänskap. Deras föräldrar som är så fint porträtterade. I många, många ungdomsböcker är föräldrarna antingen frånvarande eller på något sätt skadliga men här är de varma, kloka och kärleksfulla. För mig är det också en bok som sätter ett tilltalande strålkastarljus på de lågmälda och sökande människorna och det är nog det jag tar med mig mest. Aristotles tänker:

So I renamed myself Ari. If I switched the letter, my namne was Air. I thought it might be a great thing to be air. I could be somehting and nothing at the same time. I could be necessary and also invisible.

”I Still Haven’t Found What I’m Looking For.” Yeah, that was a good song. My theme song. But really I thought it was everybody’s theme song.

To be careful with people and with words was a rare and beautiful thing.

Jag kan verkligen rekommendera den här boken! Om det finns nått jag saknade så var det kanske lite fler sidor. Det är en bok där man ganska snabbt slängs in i och ut ur historien och lite mer inramning hade varit härligt. Eller så var det e-bokens bristande form som gjorde att jag kände att slutet blev för abrupt. Jag trodde jag hade ca 30 sidor kvar och sparade dem till kvällsläsningen och så var det bara 3 sidor kvar! Resten var textutdrag från andra böcker…. snopet.

Fakta:

Förlag: Simon & Schuster Books for Young Readers
Utgivningsår: 2012
Format: E-bok, via Storytel
Språk: Engelska
Antal sidor: 353

Ett svar till “Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe av Benjamin Alire Sáenz”

  1. Pingback: Årets läsutmaningar, hur går det då? - En bokromans

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*