Agnes and the Hitman av Jennifer Crusie & Bob Mayer

I de läsutmaningar jag har antagit för i år finns en punkt där man ska läsa en bok skriven av två författare och valet var inte svårt. Jag har läst två böcker tidigare av Jennifer Crusie och älskat dem så ”Agnes and the Hitman” var ett självklart val. Den var minst lika fartfylld som de jag har läst tidigare av Crusie men det verkar som att hennes samarbete med Bob Mayer kanske har fört henne lite ifrån romancegenren?

Handling och vad jag tycker och tänker om den

Bokomslag - Agnes and the hitman

Oj, vart ska jag börja? Det händer så himla mycket i den här boken, det kryllar av vändningar och konflikter. Det är mord, utpressning, bröllopsplanering, sex, kärlek, maffia, korrumption, om vartannat. Det är galet och det är roligt. Agnes har flyttat in i sitt drömhus där hon planerar att starta en cateringfirma och skriva en ny kokbok tillsammans med sin fästman. Men så en kväll blir hon överfallen av en man som verkar vara ute efter hennes… hund? Agnes, som har lite väl nära till raseri, råkar slå honom så illa att han ramlar ner i källaren där han faller till sin död. Hennes vän Joey, f.d. maffiamedlem, verkar ana ett mörkare motiv än att någon skulle bryta sig in bara för att kidnappa en gammal hund och kopplar därför in sin vän Shane, proffessionell lönnmördare, för att skydda Agnes. Och sen strömmar det in skumma typer i huset som försöker kidnappa hunden och mörda Agnes och samtidigt visar sig fästmannen vara en bedragare. I allt detta kaos tar Agnes och Shane ut en del av sin frustation i sängkammaren och deras relation utvecklar sig till ett orkanens öga. För utöver allt detta så försöker Agnes även planera ett bröllop för sin bästa väns dotter, ett bröllop som verkar vara utsatt för sabotage och samtidigt försöker hon göda alla människor som nu strömmar in genom hennes dörr, polis, vänner, släkt. Hur hör allt det här ihop egentligen? Puh… det var nog allt tänkte jag säga, men nej, det finns mer men jag tror jag nöjer mig där.

Det här är en sådan knäpp bok. Men bra knäpp. Det händer allderless för mycket saker för att det skulle kunna rymmas på ett vettigt sätt i en och samma bok men det funkar. Det blir ju ingen berättelse som går på djupet men det blir väldigt underhållande. Det är lite intressant att hela historien nästan uteslutande utspelar sig i och på ägorna till Agnes hus, det är väl det som binder ihop berättelsen, att båda hon och Shane letar efter ett hem, en familj och ett sammanhang och någonstans i röran verkar de finna det i varandra.

De två tidigare böckerna jag har läst av Crusie var tydliga romanceböcker medan den här inte var det, om man går på kriteriet att man inte ska kunna lyfta ur kärlekshistorien och fortfarande ha en bok kvar. Det hade gått att skriva den här historien utan kärkelsrelationen mellan Agnes och Shane men det hade blivit en mycket tråkigare historia, allt blir ju roligare med lite kärlek i mixen!

Fakta:

Förlag: St. Martin’s Press
Utgivningsår: 2008
Format: E-bok, via iBooks
Språk: Engelska
Antal sidor: 384

Ett svar till “Agnes and the Hitman av Jennifer Crusie & Bob Mayer”

  1. Pingback: Årets läsutmaningar, hur går det då? - En bokromans

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*