2 ungdomsböcker om identitet

För ett tag sedan lyssnade och läste jag två ungdomsböcker parallellt som båda fick mig att fundera på kön, sexualitet och relationer. Det var Loveless av Alice Oseman och Bookish and the Beast av Ashley Poston.

I Loveless får vi följa Georgia som har börjat på collage och hoppas att livet nu äntligen ska börja på riktigt. Det där livet som alla pratar om med killar, tjejer, fjärilar i magen, kyssar, hångel och sex. Men hon blir bara mer och mer förvirrad för även om hon verkligen försöker så känns det bara fel. Varför känner hon ingen attraktion eller lust eller ens lite pirr? Och vad betyder alla dessa nya begrepp som hon för första gången får höra talas om, asexuell, aromantiskt?

I Bookish and the Beast får vi lära känna Rosie och Vance. Rosie är en boknörd av rang medan Vance har fastnat i rollen som Hollywood-bad-boy. Deras vägar möts när Rosie råkar förstöra en värdefull bok och betalar av det genom att ställa i ordning biblioteket i det hus Vance bor i. Rosie har också en bästa vän med pronomen them vilket i början gjorde mig väldigt förvirrad innan det gick upp för mig att vännen var ickebinär.

I Bookish and the Beast är alltså sexualitet inte i fokus medan det är huvudtemat i Loveless men jag blev ändå väldigt glad över att karaktärer som inte följer normen lyfts fram. Jag önskar att jag hade kommit i kontakt med de här böckerna när jag var yngre. Nu är Bookish and the Beast inte Ashley Postons bästa. Första delen i serien Once upon a Con, dvs Geekerella var mycket bättre, men däremot var Loveless riktigt bra! Det var väldigt intressant och gripande att följa Georgias resa när hon sakta med säkert lär känna sig själv. Det är inte en rak eller enkel väg och målet är inte bara positivt men det är starkt och ärligt. Jag började själv tänka på mina tidigare relationer och kände en viss samhörighet med Georgia. Inte för att jag skulle identifiera mig som aromantisk men hela tvåsamhetsnormen känns mer och mer främmande för mig och det var riktigt intressant att få lyssna på hennes tankar om kärlek och relationer.

Fakta Loveless:
Förlag: HarperCollins Children’s Books
Utgivningsår: 2020
Format: Ljudbok via Storytel
Längd: 12 h och 27 min

Fakta Bookish and the Beast:
Förlag: Quirk Books
Utgivningsår: 2020
Format: Inbunden, bibliotekslån
Antal sidor: 288